با احساس عدم ارزشمند بودن در کارتان چه باید کرد؟

نوشته شده توسط جاب ویژن
زمان مطالعه: 2دقیقه
با احساس عدم ارزشمند بودن در کارتان چه باید کرد؟

بسیاری از ما بارها سعی کرده‌ایم که انرژی بسیار زیادی در محیط کار از خود نشان دهیم و هرکاری را بیشتر از حدی که از ما خواسته شده انجام دهیم. اما گاهی احساس می‌کنیم کاری که انجام می‌دهیم اصلا دیده نمی‌شود و یا کسی در سازمان برای کار ما ارزش قائل نیست. همه‌ی افراد دوست دارند که تلاش و زحماتشان دیده شود، از آن‌ها قدردانی شود و احساس کنند که تلاش‌های آن‌ها، در رسیدن به اهداف سازمان، بسیار مؤثر است. با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید تا حدی احساس عدم ارزشمند بودن را در خود کاهش دهید.

 اصلا واقع بین هستید؟

قبل از آنکه نسبت به این که آیا زحماتتان دیده می‌شود یا نه گارد بگیرید، بدون تعصب کمی واقع بینانه نگاه کنید. ببینید که آیا اصلا کار شما فوق العاده بوده است یا خیر؟ اگر در این باره نظری ندارید، می‌توانید از همکارانتان مشورت بگیرید.

 با رئیستان صحبت کنید.

اگر شما با رئیسی کار می‌کنید که چندان به نیازهای انسانی توجهی ندارد، باید با او وارد گفت و گو شوید. گاهی با یک صحبت ساده می‌توانید به مدیرتان یاد‌آوری کنید که کارتان چه ارزشی برای سازمان دارد. می‌توانید با به زبان آوردن دستاوردهای چندماه اخیرتان باعث شوید تا مدیر و همکارانتان کار شما را ببینند. این نکته بسیار مهم است که در بیان دستاوردهایتان نه اغراق کنید و نه بیش از حد فروتن باشید.

 عهده‌دار مسئولیت‌های کمتری شوید.

در برخی مواقع،زمانی که سعی داریم ارزش خود را در محیط کاری اثبات کنیم، ناخودآگاه متوجه می‌شویم بی‌دلیل مسئولیت‌های زیادی را بر عهده گرفتیم. این مسئله موجب می‌شود که نتوانیم تمامی این وظایف را به نحو احسن تمام کنیم. در این مواقع بهتر است بررسی کنیم که کدامیک از مسئولیت‌هایمان ارزش بیشتری دارند و باید سراغ آن‌ها برویم. حتی اگر در ابتدا مجبور شویم زخم زبان‌های زیادی را تحمل کنیم، باز هم بهتر است تنها عهده‌ دار وظایفی شویم که می‌دانیم در زمان کافی قادر خواهیم بود آن‌ها را به درستی انجام دهیم.

 خودتان به خودتان اعتبار ببخشید.

درست است که قدردانی دیگران از شما احساس بسیار خوبی دارد، اما منتظر نباشید که تمامی این رفتارهای مثبت را از دیگران ببنید. بردهایتان را لیست کنید ضمن آنکه نیم نگاهی به خطاهایتان دارید. نگذارید که برخی از خطاها شما را از کفایت و توانمندی هایی که دارید، دور کند. این کار به شما کمک می‌کند اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.

 به فکر شغلی جدید باشید.

در نهایت اگر هیچ یک از روش های فوق، جوابگوی نیاز شما نبود، بهتر است قبل از فرسودگی در کار، سازمان را ترک کنید. سازمانی که در آن احساس بی ارزشی می کنید، به هیچ عنوان جای مناسبی برای کار کردن نیست.

در نهایت همیشه این را در ذهن داشته باشید که ما زمان مفید شبانه روز خود را در محیط کار و با کارمان زندگی می کنیم. نباید اجازه دهیم که کار و سازمانی، ما را به سمت فرسودگی بکشاند. باور کنیم یا نکنیم، بسیاری از سازمان‌ها، به دست مدیرانی اداره می‌شوند که درک درستی از نیازهای کارمندان ندارند، تبعیض، بی‌اهمیت بودن به کارکنان، نا‌برابری و بی‌عدالتی و بسیاری دیگر، سبب از دست رفتن شوق و نشاط کاری می‌شود و تنها یک چیز باقی می‌ماند، مهر بی‌کفایتی بر پیشانی ما آن هم به دلیل سو مدیریت دیگری!
اگر به کار خود ایمان دارید و توانایی‌های خود را می‌شناسید، درنگ نکنید و جایی را انتخاب کنید که در آن، حال خوبی دارید!

دسته بندی :
زندگی شغلی بهتر
بدون دیدگاه