معرفی رشته زیست شناسی و بررسی بازار کار شغل زیست شناسی
فهرست مطلب
زیستشناسی، یکی از جذابترین و پویاترین رشتههای علمی است. این رشته طیف وسیعی از موضوعات ازجمله سلولها، مولکولها، گیاهان، جانوران، میکروارگانیسمها، بومشناسی و تکامل را در برمیگیرد. در دنیای امروز که با چالشهای متعددی مانند تغییرات آب و هوایی، بیماریهای نوظهور و کمبود غذا مواجه هستیم، اهمیت شغل زیست شناسی در حل این مشکلات بیش از هر زمان دیگری پررنگ شده است.
در این مقاله میخواهیم پس از معرفی رشته زیست شناسی و گرایشهای مختلف آن، به بررسی موضوعاتی همچون شغل زیست شناسی، بازار کار و درآمد آن بپردازیم. با سایت استخدام و کاریابی جاب ویژن همراه باشید.
اهمیت رشته زیستشناسی
رشته زیستشناسی بهعنوان رشته علوم پایه در کنار رشتههای دیگری مانند فیزیک، شیمی و زمینشناسی، نقش بسیار مهمی در توسعه جامعه بشری ایفا میکند.
علم زیستشناسی، پایه علوم پزشکی و کشاورزی است. بدون علم زیستشناسی، پزشکی مدرن، هرگز وجود نداشت و سطح کیفیت زندگی انسانها، بسیار پایین بود. همچنین، علم زیستشناسی به مهندسین کشاورزی کمک کرده تا بتوانند امنیت غذایی حدود ۸ میلیارد نفر را در سراسر جهان تأمین کنند.
کاربردهای شغل زیست شناسی در صنعت و حتی زندگی روزمره ما، بسیار چشمگیر هستند و روزبهروز، بیشتر میشوند. بهعنوان یک مثال بسیار ساده، محصولات آنزیمی که حاصل کوششهای چند دههای بیوشیمیستها، بیوفیزیکدانها، زیست شناسان سلولی و مولکولی، بیوتکنولوژیستها، مهندسین ژنتیک و میکروبیولوژیستها هستند، امروزه نهتنها در فرآیندهای بزرگمقیاس صنعتی، بلکه حتی در پودرهای رختشویی منازل کاربرد دارند.
مهمتر از همه اینکه زیستشناسی، همراه با سایر علوم تجربی، ریاضیات و فلسفه، در ایجاد شناخت ما نسبت به خود و جهانی که در آن زندگی میکنیم، نقش بسیار پررنگی دارد. در ادامه، به برخی از مهمترین کاربردهای شغل زیست شناسی اشارهشده است:
پزشکی و درمان بیماریها
- کشف داروهای جدید
- درک مکانیسم بیماریها
- توسعه روشهای درمانی نوین
کشاورزی و تولید مواد غذایی
- بهبود محصولات کشاورزی
- کنترل آفات و بیماریهای گیاهی
- افزایش بهرهوری و پایداری کشاورزی
محیطزیست و حفاظت از طبیعت
- حفاظت از گونههای در حال انقراض
- مدیریت منابع طبیعی
- مبارزه با تغییرات اقلیمی
بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک
- تولید محصولات زیستی جدید
- تغییرات ژنتیکی برای بهبود عملکرد موجودات زنده
- توسعه تکنولوژیهای زیستی
صنایع دارویی و بهداشتی
- تولید واکسنها و داروهای بیولوژیکی
- تحقیقات درزمینه زیست داروها
- توسعه محصولات بهداشتی و مراقبتی
پیشبینی و مدیریت بحرانهای زیستی
- پیشبینی و مقابله با شیوع بیماریهای همهگیر
- مدیریت بحرانهای زیستمحیطی
- ارائه راهکارهای علمی برای مواجهه با چالشهای زیستی
توسعه پایدار و اقتصاد سبز
- بهرهوری از منابع تجدید پذیر
- توسعه فناوریهای دوستدار محیط زیست
- حمایت از اقتصادهای پایدار و کمکربن
مطلب مرتبط: راهنمای جامع شرایط و نیازمندیهای کار در آزمایشگاه
معرفی رشته زیست شناسی و گرایشهای مختلف آن در ایران
زیستشناسی، علم مطالعه موجودات زنده و تعاملات آنها با یکدیگر و محیط اطراف آنها است. این علم پهناور، زیرشاخههای متعددی دارد. از ژنتیک و سلولشناسی گرفته تا بومشناسی و تکامل، زیستشناسی دریچهای بهسوی فهم پیچیدگیها و شگفتیهای دنیای پیرامون ما میگشاید.
در دوره کارشناسی، دانشجویان با مفاهیم پایهای زیستشناسی، ازجمله سلول، ژن، تکامل، بومشناسی و فیزیولوژی آشنا میشوند. همچنین دروس عملی متعددی در برنامه درسی این رشته وجود دارد که به دانشجویان مهارتهای لازم برای انجام آزمایشات مختلف درزمینههای مختلف زیستشناسی را آموزش میدهد. این رشته در کشور ما و در مقطع لیسانس، در گرایشهای زیر ارائه میشود:
- آموزش زیستشناسی
- زیست سلولی و مولکولی
- زیست شناسی گیاهی
- بیوشیمی
- رشته زیست شناسی جانوری
- مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی
- بیوتکنولوژی یا زیستفناوری
- زیستشناسی دریا
هرکدام از این گرایشها بهطور تخصصی به بررسی یکی از جنبههای حیات میپردازند. درنتیجه، نوع واحدهایی که در مقطع کارشناسی در این گرایشها پاس خواهید کرد، تااندازهای متفاوت خواهد بود.
فارغالتحصیلان رشته زیستشناسی میتوانند در طیفی از مشاغل، از تحقیقات علمی و آزمایشگاهی گرفته تا تدریس و فعالیت در حوزه محیطزیست، مشغول به کار شوند. در کل میتوان گفت که شغل زیست شناسی برای افرادی که به درک نحوه عملکرد موجودات زنده و یافتن راهحلهایی برای چالشهای زیستمحیطی و سلامتی انسانها علاقهمند هستند، بسیار مناسب است.
زیستشناس کیست؟
بر اساس مطلبی که در سایت glassdoor آورده شده است، زیستشناس فردی است که به مطالعه گیاهان، پرندگان و سایر موجودات زنده در سراسر جهان میپردازد. زیستشناسان میتوانند برای مؤسسات مختلف و شرکتها کار کنند یا بهصورت مستقل فعالیت داشته باشند. نقش زیستشناس در این نهادها شامل تحقیق، فهرستنویسی، مشاهده یا تشریح فرآیندها و رفتارهای موجودات زنده برای درک بهتر و استفاده بهینه در جامعه است.
زیستشناسان معمولاً دارای مدرک کارشناسی در رشته زیستشناسی، میکروبیولوژی، گیاهشناسی یا رشتههای مرتبط هستند. به شکلی که داشتن مدارک دانشگاهی مانند کارشناسی ارشد یا دکتری در این حوزه بسیار ارزشمند است. دقت و توجه به جزئیات و صبر بالا برای موفقیت در این حرفه بسیار ضروری است.
مزایا و معایب شغل زیست شناسی
معمولا فعالیت در شغل زیست شناسی شامل کار کردن در محیطهای آزمایشگاهی و تحقیقاتی است. به شکلی که بهندرت یک زیستشناس در محیطهای صنعتی کار میکند. از مهمترین مزایای انواع شغل زیست شناسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماهیت پژوهشی و جهانبینی علمی
- جایگاه اجتماعی بسیار مناسب بهعنوان یک پژوهشگر
- فرصت نامحدود برای پیشرفت حرفهای
- امکان حضور در خط مقدم تحقیقات علمی و فناوریهای نوین
- فرصت کمک به بهبود سلامت عمومی و افزایش کیفیت زندگی افراد
- امکان فعالیت در حوزههای مختلف ازجمله پزشکی، کشاورزی، محیطزیست و بیوتکنولوژی
- امکان استفاده از فرصتهای آموزش و تدریس
شغل زیست شناسی باوجود مزایای فوق، معایبی هم دارد. ازجمله این معایب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خطر مواجهه با عوامل مضر میکروبی و شیمیایی
- ساعات کاری غیرقابلپیشبینی و متغیر
- چالشهای مالی و حقوق و دستمزد متوسط
- دشواریهای ذهنی و فیزیکی کارهای آزمایشگاهی زیستشناسی
- وجود رقابت شدید برای پیدا کردن شغل مناسب
- نیاز به صرف زمان و هزینه برای اخذ مدارک تحصیلی دانشگاهی
- کمبود مشاغل پایدار
مشاغل مرتبط با مدرک لیسانس زیستشناسی
با توجه به گستردگی و تنوع موجود در علم زیستشناسی، شغلهای مرتبط با این رشته بسیار متنوع هستند. فارغالتحصیلان رشته زیستشناسی میتوانند درزمینههای مختلفی ازجمله تحقیقات علمی، آموزش، پزشکی، داروسازی، کشاورزی، محیطزیست و… مشغول به کار شوند.
بااینحال فارغالتحصیلان رشته زیستشناسی در کشور ما همانند فارغالتحصیلان سایر رشتههای علوم پایه، با مشکل کمبود فرصتهای استخدامی و پیدا کردن شغل مرتبط با رشته خود مواجه هستند. به دلیل بیتوجهی به این رشته پراهمیت و کمبود تعداد مراکز تحقیقاتی دولتی، پیدا کردن موقعیتهای استخدام بیولوژی و زیست شناسی بسیار دشوار است.
از سوی دیگر، راهاندازی کسبوکارهای مرتبط با علوم زیستی در کشور ما به دلایلی مانند تحریمهای اقتصادی و هزینههای بسیار بالای تجهیزات آزمایشگاهی در این رشته، کاری بسیار دشوار به نظر میرسد؛ بنابراین، تعداد فرصتهای استخدامی در شغل زیست شناسی در بخش خصوصی بسیار محدود هستند.
باوجود تمامی این محدودیتها، برخی از سازمانهای دولتی و خصوصی در کشور ما فرصتهایی برای اشتغال زیست شناسان فراهم کردهاند. ازآنجاییکه زیستشناسی یک علم پایهای (basic science) محسوب میشود، فارغالتحصیلان گرایشهای مختلف این رشته عمدتا باید بهعنوان پژوهشگر در سازمانهای تحقیقاتی با بودجه دولتی یا شرکتهای دانشبنیان استخدام شوند.
بااینحال، به دلیل کمبود چنین فرصتهایی در کشور ما، اغلب زیست شناسان، بهناچار، به فعالیت در مشاغلی غیر مرتبط با رشته خود میپردازند. همچنین، برخی دیگر از فارغالتحصیلان این رشته در مشاغل مرتبط با زیستشناسی در کسبوکارهایی مانند داروسازیها و آزمایشگاههای تشخیص طبی، به انجام کارهایی کاملا تجاری و دور از قلمروی پژوهش علمی مشغول میشوند.
در کل، با مدرک لیسانس زیستشناسی در ایران، پیدا کردن شغل تااندازهای دشوار است. بااینحال، چندین عنوان شغلی وجود دارد که حتی با مدرک لیسانس زیستشناسی میتوانید در آنها مشغول به کار شوید.
مدرپ یا نماینده علمی
یکی از مشاغلی که حتی با مدرک لیسانس زیستشناسی میتوانید در کشور ما پیدا کنید، شغل مدرپ (MedRep) یا نماینده علمی است. شرکتهای داروسازی و بیوتکنولوژی، شرکتهای تولیدکننده تجهیزات پزشکی و حتی آزمایشگاههای تشخیص طبی، برای معرفی محصولات خود با زبانی علمی به جامعه پزشکان، داروسازان و دیگر افراد حرفهای در حوزه بهداشت و درمان، نیازمند جذب نماینده علمی هستند. معمولا، فارغالتحصیلان رشته زیستشناسی، حتی در مقطع لیسانس، از شانس بالایی برای استخدام شدن بهعنوان نماینده علمی برخوردار هستند.
شما میتوانید فرصتهای استخدامی مانند آگهی استخدام زیست شناسی در شرکت داروسازی و فرصتهای استخدام کارشناسی زیست شناسی در آزمایشگاه را از طریق کانال استخدامی زیست شناسی و سایت جاب ویژن پیدا کنید.
دبیر زیستشناسی
دیگر موقعیت استخدام زیست شناسی با مدرک لیسانس در بازار کار ایران، دبیری زیستشناسی در مقطع دبیرستان است. علاقهمندان به این شغل زیست شناسی میتوانند با شرکت در آزمون دستگاههای اجرایی از طریق وبسایت سازمان سنجش، شانس خود را برای استخدام شدن بهعنوان دبیر زیستشناسی امتحان کنند.
استخدام شدن با مدرک کارشناسی ارشد زیستشناسی
بااینکه بازار کار رشته زیستشناسی در مقطع لیسانس در ایران چندان پویا نیست، اخذ مدرک کارشناسی ارشد، بهویژه در گرایشهایی مانند میکروبیولوژی، بیوشیمی، زیست سلولی و مولکولی، بیوتکنولوژی و ژنتیک، شانس شما را برای پیدا کردن شغل افزایش میدهد.
البته، همچنان بازار کار رشته زیستشناسی در مقطع ارشد در کشور ما، در مقایسه با بسیاری از رشتههای دیگر، وضعیت چندان مناسبی ندارد. مشاغلی که در ادامه معرفی خواهیم کرد، رایجترین انواع شغل زیست شناسی برای فارغالتحصیلان گرایشهای ارشد زیستشناسی در کشور ما هستند.
موقعیتهای شغل زیست شناسی برای فارغالتحصیلان رشته میکروبیولوژی
گرایش میکروبیولوژی بهترین بازار کار را در میان گرایشهای رشته زیستشناسی دارد. شغلهای متعددی در داروسازیها، شرکتهای فعال در صنایع غذایی، شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه بیوتکنولوژی و حتی آزمایشگاههای تشخیص طبی برای میکروبیولوژیستها وجود دارد.
کارشناس آزمایشگاه میکروبی
بسیاری از شرکتهای صنایع غذایی، برای بررسی ایمنی میکروبی مواد اولیه و محصولات نهایی خود و تولید فرآوردههای غذایی تخمیری، نیازمند کارشناس آزمایشگاه میکروبی هستند. این شرکتها برای این شغل زیست شناسی، معمولا تنها از بین فارغالتحصیلان رشته میکروبیولوژی نیرو جذب میکنند.
همچنین، بسیاری از شرکتهای داروسازی، برای آزمایش اثربخشی آنتیبیوتیکهای تولیدی خود، میکروبیولوژیستها را بهعنوان کارشناس آزمایشگاه میکروبی یا حتی کارشناس تضمین کیفیت جذب میکنند.
از طرف دیگر، آزمایشگاههای تشخیص طبی در تهران، تبریز و سایر شهرها به استخدام نیروی متخصص در شغل زیست شناسی نیاز دارند. این آزمایشگاهها دارای یک بخش آزمایشگاه میکروبی هستند. در این بخش، میکروبیولوژیستها به شناسایی آلودگیهای میکروبی در نمونههای بیماران و تعیین پروفایل میکروبی این نمونهها میپردازند.
کارشناس تولید
یک شغل زیست شناسی برای میکروبیولوژیستها در ایران، کانادا، آمریکا و…، کارشناس تولید است. از ارگانیسمهای میکروبی میتوان برای تولید مواد غذایی تخمیری، پروتئینهای خاص و مهندسیشده مانند پروتئینهای دارای کاربردهای صنعتی (آنزیمهای مورداستفاده در صنعت، آنزیمهای مورداستفاده در پودرهای رختشویی و…)، پروتئینهای دارای کاربردهای دارویی (مانند فاکتور VIII انعقادی، آنتیژنها، آنتیبادیها و…)، ترکیبات شیمیایی خاص و دیگر انواع پروتئینها استفاده کرد.
برای این کار، نیاز به فرمانتورها یا دیگر انواع محیطهای کشت میکروبی و البته، دانش کشت باکتری و کار کردن با این محیطهای کشت خواهد بود؛ بنابراین، شرکتهای صنایع غذایی، شرکتهای داروسازی، شرکتهای تولیدکننده فرآوردههای بیولوژیک و شرکتهای دانشبنیان کوچک فعال در حوزه بیوتکنولوژی، نیازمند فارغالتحصیلان رشته میکروبیولوژی برای تولید محصولات خود به کمک میکروارگانیسمها هستند.
کارشناس تحقیق و توسعه
بسیاری از شرکتهای داروسازی، شرکتهای تولیدکننده فرآوردههای بیولوژیک و شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه بیوتکنولوژی برای تولید برخی از محصولات خود، وابسته به ارگانیسمهای میکروبی هستند.
راهاندازی یک سیستم میکروبی برای تولید یک محصول بیولوژیک جدید، نیازمند یک فرآیند تحقیق و توسعه (R&D) طولانیمدت است؛ بنابراین، این شرکتها حتی در بخش تحقیق و توسعه خود، به میکروبیولوژیستها نیاز دارند.
فرصتهای شغلی برای فارغالتحصیلان رشتههای بیوشیمی و بیوفیزیک
یکی از مشاغل زیستشناسی برای فارغالتحصیلان رشتههای بیوشیمی و بیوفیزیک، کار کردن در شرکتهای داروسازی، شرکتهای تولیدکننده فرآوردههای بیولوژیک و شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه بیوتکنولوژی است.
معمولا فارغالتحصیلان این دو گرایش زیستشناسی، مجموعه مهارتهای نسبتا مشابهی، شامل آشنایی با تکنیکهای کار کردن روی پروتئینها، تکنیکهای طیفسنجی، تکنیکهای کروماتوگرافی و حتی تکنیکهای کشت میکروبی در سطح مقدماتی، دارند. بااینحال، رشته بیوشیمی به دلیل قدمت بیشتر در مقایسه با رشته بیوفیزیک، رشتهای شناختهشده محسوب میشود و بازار کار بهتری دارد.
معمولا، فارغالتحصیلان این دو رشته بهعنوان کارشناس تحقیق و توسعه مشغول به کار میشوند. البته شغلهای متنوعتری برای فارغالتحصیلان رشته بیوشیمی وجود دارد. به شکلی که حتی در برخی از مواقع، آزمایشگاههای تشخیص طبی هم فارغالتحصیلان رشته بیوشیمی را استخدام میکنند.
بااینکه معمولا فارغالتحصیلان رشته بیوفیزیک، علاوه بر مهارتهای آزمایشگاهی بیوشیمیایی، نسبت به بیوشیمیستها، مهارتهای بیشتری در حوزههایی مانند بیوانفورماتیک و تکنیکهای طیفسنجی دارند، اما به دلیل شناخت کمتر نسبت به رشته بیوفیزیک، اغلب کارفرمایان آگهیهای استخدامی خود را به شکلهایی مانند آگهی استخدام زیست سلولی مولکولی در شرکت داروسازی و آگهی استخدام کارشناس زیست شناسی در بیمارستان منتشر میکنند. به شکلی که نام رشته بیوفیزیک در این آگهیهای شغلی، کمتر دیده میشود.
شغل زیست شناسی سلولی مولکولی، بیوتکنولوژی و ژنتیک
بازار کار اصلی برای فارغالتحصیلان رشتههای زیست سلولی و مولکولی، بیوتکنولوژی و ژنتیک، تیمهای تحقیق و توسعه در شرکتهای داروسازی، شرکتهای تولید فرآوردههای بیولوژیک و شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه بیوتکنولوژی است. در کشور ما معمولا شانس استخدام میکروبیولوژیست از فارغالتحصیلان این گرایشها بیشتر است.
فرصتهای شغلی فارغالتحصیلان دیگر گرایشهای زیست شناسی در مقطع کارشناسی ارشد
میتوان گفت که سایر گرایشهای زیستشناسی شامل گرایشهای مختلف علوم جانوری و علوم گیاهی و گرایش زیست دریا، در کشور ما و بهویژه در بخش خصوصی بازار کار قابلتوجهی ندارند. تنها امید فارغالتحصیلان این گرایشها به پیدا کردن شغل مرتبط با رشته، مراکز تحقیقاتی دولتی و نیمهخصوصی مانند انستیتو رویان و دانشگاههای مختلف برای شغل کارشناس آزمایشگاه هستند.
بازار کار دکترای زیست شناسی
اخذ مدرک دکتری تخصصی در رشته زیستشناسی، تأثیر زیادی روی شانس استخدام زیست شناسی دورکاری، تماموقت و… نخواهد داشت. بهتر است تنها درصورتیکه به اپلای زیست شناسی برای کشورهایی مانند آمریکا و کانادا فکر میکنید یا به دنبال استخدام شدن بهعنوان هیئتعلمی یا پیدا کردن یک شغل تحقیقاتی در سازمانهای دولتی هستید، به ادامه تحصیل در گرایشهای مختلف زیستشناسی در مقطع دکتری تخصصی بپردازید.
آشنایی با شغل تحقیق و توسعه در زیستشناسی
یکی از موقعیتهای رایج شغل زیست شناسی، شغل تحقیق و توسعه (Research & Development) است. بسیاری از سازمانهایی که محصولات دانش-پایه تولید میکنند، دارای واحد تحقیق و توسعه هستند.
بااینحال، ازآنجاییکه سرمایهگذاری روی تحقیق و توسعه، یک سرمایهگذاری ریسکی محسوب میشود، سازمانهای کمی پیدا میشوند که بیش از ۲۰ درصد از درآمد خود را به تحقیق و توسعه اختصاص دهند.
هدف از وجود تیمهای تحقیق و توسعه در حوزههایی مانند زیست جانوری، گیاهی و… در شرکتهای تجاری، ارائه محصولات جدید و نوآورانه به بازار بهمنظور باقی ماندن در رقابت است. بااینحال، به دلیل ماهیت پژوهشی کارهایی که این تیم انجام میدهد، احتمال زیادی وجود دارد که بسیاری از پروژهها، حداقل در کوتاه-مدت، بازگشت سرمایه نداشته باشند.
بااینحال، اگر از صدها پروژه تحقیق و توسعه در حوزههای جانور شناسی، پرورش گیاهان و… تنها یک پروژه با موفقیت همراه باشد، معمولا بازگشت سرمایه شگفتانگیزی خواهد داشت و میتواند سبب رشد شدید سازمان شود. به همین دلیل، سازمانهای بزرگ و سازمانهای دارای چشمانداز بلند-مدت، بخشی از درآمد خود را به تحقیق و توسعه اختصاص میدهند؛ اما تیمهای تحقیق و توسعه دقیقا چهکاری انجام میدهند؟
تیمهای تحقیق و توسعه وظیفهدارند با انجام تحقیقات علمی مرتبط با فعالیتهای شرکت، زمینه را برای توسعه محصولات جدید و نوآورانه فراهم کنند. بهعلاوه، چنین تحقیقاتی میتواند زمینهساز ایجاد بهبودهایی در محصولات کنونی سازمان شود.
وظایف و مسئولیتهای کارشناس تحقیق و توسعه در حوزه زیستشناسی
- ارائه طرحهای پژوهشی در حوزههایی مانند زیست سلولی و زیست شناسی جانوری و دفاع از آنها
- طراحی آزمایش بر اساس امکانات و بودجهها
- انجام آزمایشها علمی
- تحلیل و تفسیر نتایج آزمایشها
- ارائه گزارش به مدیر تحقیق و توسعه
- نوشتن و چاپ مقالات علمی در ژورنالهای علمی معتبر
- آموزش پرسنل تازهکار و نظارت بر عملکرد آنها
- تولید محصولات جدید و نوآورانه در مقیاس آزمایشگاهی و تست کردن آنها
مهارتهای لازم برای کار کردن بهعنوان کارشناس تحقیق و توسعه
- آشنایی با تکنیکهای اسپکتروسکوپی مانند طیفسنجی UV-Visible، فلورسانس و دورنگ نمایی دورانی
- آشنایی با تکنیکهای کروماتوگرافی
- مهارت در کار با ابزارهای معمولی در آزمایشگاههای زیستشناسی
- مهارتهای بیوانفورماتیکی
- آشنایی با تکنیکهای کار با پروتئینها مانند الکتروفورز در ژل SDS-PAG، تست بردفورد و…
- آشنایی با تکنیکهای کار با RNA و DNA
- مهارتهای پژوهشی
- تسلط نسبی به زبان انگلیسی
- توجه به جزئیات
- مهارت در کار تیمی
- صبور بودن
- مهارتهای نرمافزاری شامل کار کردن با مایکروسافت اکسل، نرمافزارهای آماری مانند SPSS و OriginLab و ویژوالایزرهای مولکولی مانند Python Pymol
- مهارتهای ارتباطی کلامی و نوشتاری
برای پیدا کردن فرصتهای شغلی تحقیق و توسعه در زیستشناسی میتوانید به سایت استخدام جاب ویژن مراجعه کنید.
جمعبندی
رشته زیستشناسی بهعنوان یکی از رشتههای علوم پایه و در کنار فیزیک، شیمی و زمینشناسی، نقش بسیار مهمی در پیشرفتها و توسعه جامعه بشری ایفا میکند. معمولا در کشور ما، آگهیهای استخدام میکروبیولوژیست، نسبت به دیگر گرایشهای زیستشناسی بیشتر است. این متخصصان میتوانند بهعنوان کارشناس آزمایشگاه میکروبی، کارشناس تولید و کارشناس تحقیق و توسعه مشغول به کار شوند.
همچنین، شغل زیست شناسی سلولی مولکولی، بیوشیمی، بیوفیزیک، بیوتکنولوژی و ژنتیک، بیشتر جنبه تحقیق و توسعه دارد. این در حالی است که پیدا کردن شغل زیست شناسی در دیگر گرایشها، معمولا در برخی از سازمانهای دولتی امکانپذیر است.