آشنایی با شغل طراحی رابط و تجربهی کاربری و شرایط استخدام طراح UI/UX
امروزه، زندگی تمامی انسانهای روی کرهی خاکی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به اپلیکیشنها و وبسایتهایی وابسته است که از طریق رابط کاربری (user interface) خود با کاربران ارتباط برقرار میکنند، به آنها اطلاعات میدهند، از آنها اطلاعات دریافت میکنند و دستورات آنها را گرفته و اجرا مینمایند. بنابراین، نیاز به استخدام طراح UI/UX در سازمان ها روز به روز بیشتر میشود.
با اینکه رابط کاربری و تجربهی کاربری (user experience) دو مفهوم متفاوت هستند اما طراحی رابط کاربری و طراحی تجربهی کاربری، هر دو، زیرمجموعهی گروه شغلی طراحی UI/UX در نظر گرفته میشوند.
برای استخدام شدن به عنوان یک طراح رابط و تجربهی کاربری، تحصیلات اهمیت چندانی ندارد و مهارت شما چیزی است که واقع مهم میباشد. با این حال، داشتن تحصیلات در رشتههای طراحی گرافیک و HCI، میتواند شانس شما را برای پیدا کردن یک شغل عالی، افزایش دهد.
در اینجا، ابتدا به معرفی شغل طراحی رابط کاربری و تجربهی کاربری خواهیم پرداخت و سپس، شرایط استخدام طراح UI/UX را با هم دیگر، مرور خواهیم کرد. در انتها نیز در رابطه با مسیر پیشرفت شغلی در این حوزه، توضیحاتی خدمت شما مخاطبان گرامی جاب ویژن، ارائه خواهیم داد.
مقدمهای بر طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری
طراحی UX و طراحی UI دو مفهوم در طراحی وب و طراحی اپلیکیشن هستند که معمولا با هم دیگر اشتباه گرفته میشوند. معمولا این دو مفهوم، به صورت مفهومی واحد و تحت عنوان طراحی UI/UX شناخته میشوند. پیش از اینکه در رابطه با شرایط استخدام طراح UI/UX و کارهای یک طراح رابط و تجربهی صحبت کنیم، می خواهیم شما را با این مفاهیم و تفاوت آنها آشنا سازیم.
مطالب مرتبط: آگهی های استخدام جدید در تهران و شهرستانها
طراحی رابط کاربری چیست؟
منظور از رابط کاربری یا UI، چیدمان گرافیکی یک وبسایت یا اپلیکیشن است. رابط کاربری شامل دکمههایی که کاربر روی آنها کلیک میکند، متنهایی که کاربر میخواند، تصاویر، اسلایدرها، کادرهای ورود اطلاعات توسط کاربر، و تمامی عناصر دیگری است که کاربر با آنها تعامل دارد.
چیدمان صفحه، ترانزیشنها، انیمیشنها و هر نوع عنصر بصری یا تعاملی دیگر در رابط کاربری، باید طراحی شود. به کسی که این عناصر و نحوهی چیدمان آنها در کنار یکدیگر برای ایجاد رابط کاربری یک وبسایت یا یک اپلیکیشن را طراحی میکند، طراح رابط کاربری میگویند.
این طراحان تصمیم میگیرند که از چه رنگهایی برای عناصر مختلف رابط کاربری استفاده شود، ضخامت خطوط چقدر باشد و نوشتههای رابط کاربری چه فونتی داشته باشند.
هر طراح UI، یک طراح گرافیک است. این طراحان روی زیباییشناسی رابط کاربری تمرکز دارند. وظیفهی طراحان UI این است که از جذاب بودن رابط کاربری و انطباق آن با کاربرد آن، اطمینان حاصل کنند.
طراحی تجربهی کاربری چیست؟
منظور از تجربهی کاربری یا UX یک اپلیکیشن یا وبسایت این است که کاربران چگونه با آن وبسایت یا اپلیکیشن، تعامل برقرار میکنند. آیا تجربهی کاربر در استفاده از وبسایت یا اپلیکیشن، روان و راحت یا سخت و گیجکننده است؟ آیا کار کردن با اپلیکیشن یا وبسایت این حس را در کاربر ایجاد میکند که کارهایش را به طور مؤثری انجام داده است یا حس مشکل در انجام کارها را در کاربر ایجاد میکند؟ به کسی که تجربهی کاربری یک اپلیکیشن را طراحی میکند، طراح UX گفته میشود.
طراحان تجربهی کاربری ساختار رابط کاربری و عملکردهای آن را تعیین میکنند. آنها تعیین میکنند که رابط کاربری چگونه سازماندهی شود و چگونه عناصر مختلف آن، با هم دیگر ارتباط داشته باشند. وظیفهی طراحان تجربهی کاربری این است که تجربهای لذتبخش و راحت از کار کردن با اپلیکیشن یا وبسایت، ایجاد کنند.
چرا سازمانها نیازمند استخدام طراح UI/UX هستند و تفاوت طراحی UI با طراحی UX چیست؟
امروزه، فعالیت در فضای مجازی برای هر سازمان تجاری یا دولتی، یک الزام محسوب میشود. تمامی سازمانها نیازمند وبسایتهایی حرفهای و کارآمد میباشند تا به مشتریان یا ارباب رجوعان، خدماترسانی کنند و کارهای درونسازمانی خود را به طور بهینهتری پیش ببرند. به علاوه، اپلیکیشنها بسیاری از کارها شامل تعامل با مخاطبان، کارهای اداری و دفتری، ارتباطات و دیگر کارهای درونسازمانی و برونسازمانی را سریعتر و راحتتر کردهاند و سالها است که سازمانها وابسته به سیستمهای کامپیوتری، نرمافزارها و اپلیکیشنها شدهاند.
اگر یک سازمان بخواهد یک اپلیکیشن یا وبسایت حرفهای طراحی کند، نیازمند استخدام طراح UI/UX است.
از آن جایی که طراحان UX نیز با رابط کاربری سر و کار دارند، خیلی از مردم، آن را با طراحی UI اشتباه میگیرند. در حالی که طراحان رابط کاربری، ظاهر رابط کاربری را تعیین میکنند، طراحان تجربهی کاربری، روی نحوهی عملکرد رابط کاربری تمرکز دارند.
برای مشاهدهی فرصتهای استخدام طراح UI/UX در شرکتهای معتبر کلیک کنید.
طراحان UI/UX چگونه با هم دیگر کار میکنند؟
تا اینجا گفتیم که یک طراح UI در رابطه با شکل ظاهری رابط کاربری و یک طراح تجربهی کاربری در رابطه با نحوهی عملکرد رابط کاربری، تصمیمگیری میکند. این دو کار، کاملا با هم دیگر مرتبط هستند و دو تیم طراحی UI و طراحی UX باید در همکاری نزدیک با هم دیگر کار کنند.
یک طراح UX میتواند مهارتهای طراحی UI را نیز داشته باشد و بالعکس. معمولا خیلی از کسانی که در این حوزه کار میکنند، هم طراح UX هستند و هم طراح UI. به همین دلیل، این دو شغل مجزا، تحت عنوان یک شغل واحد طراحی UI/UX شناخته میشوند.
اینکه یک سازمان در استخدام طراح UI/UX چه سیاستی داشته باشد، تعیین میکند که تیمهای طراحی UI و طراحی UX یکی باشند یا خیر. معمولا در سازمانهای بزرگ که نیازمند کارهای حرفهایتر و تخصصیتری میباشند و البته، منابع بیشتری در اختیار دارند، تیمهای طراحی رابط کاربری و طراحی تجربهی کاربری، از هم دیگر مجزا هستند.
کدام سازمانها نیازمند استخدام طراح UI/UX هستند؟
تقریبا تمامی سازمانها نیازمند طراحی UI/UX هستند، با این حال بعضی از سازمانها، به ویژه سازمانهای فعال در حوزهی فناوری که خدمات یا محصولات آنها، بر پایهی فناوری است، ترجیح میدهند طراح UI/UX استخدام کنند ولی خیلی از سازمانهایی که تخصصی در فناوری ندارند، این کارها را برونسپاری میکنند. به طور کلی میتوان گفت که سازمانهای زیر، نیازمند استخدام طراح UI/UX هستند:
- شرکتهای تخصصی طراحی وبسایت و اپلیکیشن
- شرکتهای تخصصی طراحی رابط و تجربهی کاربری
- سازمانهای آموزشی
- بانکها و مؤسسات مالی
- سازمانهای فعال در حوزهی بهداشت و سلامت
- شرکتهای تولیدی
- سازمانهای ارائهدهندهی خدمات عمومی
- ناشران و رسانهها
- فروشگاههای اینترنتی
- و …
وظایف و مسئولیتهای شغلی یک طراح UI/UX چیست؟
همانطور که پیش از این گفتیم، طراحی UI و طراحی UX میتوانند دو شغل مجزا باشند به همین دلیل، در اینجا، وظایف و مسئولیتهای شغلی هر کدام را به صورت مجزا تعریف میکنیم.
مطالب مرتبط: آگهی کار و استخدام از کارآموزی تا مدیریت
وظایف و مسئولیتهای شغلی طراح UI
- تحقیق در رابطه با کاربران و جمعآوری دادههای مرتبط با نیازهای آنها
- مشورت با اعضای تیم طراحی تجربهی کاربری و تیم فنی طراحی وبسایت یا طراحی اپلیکیشن
- طراحی گرافیکی عناصر رابط کاربری پروژه
- استفاده از نقشههای سایت، فلوچارتهای فرایند و استوری بردها برای به تصویر کشیدن و ارائهی طراحیهای خود
- طراحی عناصر رابط کاربری
- به تصویر کشیدن عملکردهای محصول و ایجاد موکاپها و پیشنمونههای رابط کاربری محصول
- ارائهی طراحیها به تیم طراحی و جایگاههای شغلی بالادست در سازمان
- بازبینی و اصلاح موکاپها بر اساس بازخوردهای کاربران
- انطباق طراحیها با هدف محصول و جامعهی مخاطبان هدف
- انجام تستهای کاربری برای بازخورد گرفتن از کاربران در رابطه با طراحی رابط کاربری محصول
- بهروز بودن و مطلع بودن از جدیدترین موضوعات در حوزهی طراحی رابط کاربری
وظایف و مسئولیتهای شغلی طراح تجربهی کاربری
- شناخت ویژگیهای محصول و روانشناسی کاربر
- اجرای آزمون قابل استفاده بودن و آزمون قابل فهم بودن و جمعآوری اطلاعات
- انجام تحقیق کاربری، گردآوری دادههای کاربران و ساخت پرسوناهای کاربری
- تعریف یک مدل تعاملی صحیح و ارزیابی موفقیت آن
- ساخت وایرفرمها و نمونههای اولیه بر اساس نیازهای کاربران
- پیدا کردن روشهایی خلاقانه برای حل مشکلات تجربهی کاربری (مثل قابل استفاده بودن، قابل پیدا کردن و …)
- همکاری با طراحان رابط کاربری برای به کارگیری طراحیهای زیبا و جذاب در رابط کاربری محصول
- تعامل با توسعهدهندگان محصول در رابطه با ایدههای طراحی و پیشنمونهها
- بهروز و مطلع بودن از محصولات رقبا و موضوعات مهم در حوزهی طراحی تجربه کاربری
شرایط استخدام طراح UI/UX
بسیاری از سازمانها در انتخاب طراحان رابط کاربری و تجربهی کاربری، تأکید چندانی روی مدرک تحصیلی ندارد. این شغل، بیش از اینکه یک شغل دانش-پایه باشد، یک شغل مهارت-پایه است. البته کسانی که در حوزهی طراحی گرافیک تحصیل کرده باشند، در مقایسه با کسانی که تحصیلاتی غیر مرتبط داشته باشند، برای تصاحب بعضی از شغلهای طراحی UI، یک برتری جزئی دارند.
از آنجایی که هیچ رشتهی رسمی مرتبط با طراحی UX وجود ندارد، فارغالتحصیلان رشتههای متعددی از مهندسی آی تی گرفته تا روانشناسی و طراحی گرافیک، میتوانند در حوزهی UX کار کنند. با این حال، کسانی که در مقطع ارشد در رشتهی HCI (خلاصه شده عبارت Human-Computer Interaction به معنی تعامل انسان-کامپیوتر) تحصیل کردهاند، از شانس بسیار خوبی برای تصاحب بهترین فرصتهای استخدام طراح UI/UX برخوردارند.
کارفرمایان در استخدام طراح UI/UX به چه مهارتهایی توجه دارند؟
همانطور که گفتیم، طراحی UI/UX یک شغل مهارت-پایه است و کارفرمایان برای این جایگاه شغلی، به کسانی توجه دارند که از مهارتهای بیشتری برخوردار باشند. مهارتهای لازم برای طراحی رابط کاربری با مهارتهای لازم برای طراحی تجربه کاربری، تفاوتهایی دارند که در زیر، در رابطه با آنها صحبت خواهیم کرد.
مهارتهای لازم برای طراحی رابط کاربری
- وایرفریمینگ
- ساخت پروتوتایپ
- اسکچ
- InVision
- اصول طراحی تعاملی
- تحقیق کاربری
- ساخت پرسونا
- دانش قوی در حوزهی طراحی
- برندسازی
- تایپوگرافی
- نظریهی رنگها
- توانایی کار تیمی
- مهارتهای ارتباطی
- مهارتهای میان-فردی
- همدلی با کاربر
مهارتهای لازم برای طراحی تجربهی کاربری
- مهارت در تحقیق کاربری
- مهارت در کار تیمی
- وایرفریمینگ
- ساخت پیشنمونه
- مهارت در ارتباط بصری
- طراحی تعاملی
- معماری اطلاعاتی (IA)
- مهارتهای تحلیلی
- همدلی با کاربر
- مهارتهای ارتباطی
- مهارتهای میان-فردی
- آشنایی با کدنویسی
- دانش مدیریت پروژه
- مهارتهای کسبوکار و ذهنیت استراتژیک
- تفکر انتقادی
- کنجکاوی
مزایای شغل طراحی UI/UX چیست؟
طراحی UI/UX، بازار کار بسیار خوبی دارد و درآمد و فرصتهای شغلی برای طراحان UI/UX روز به روز در حال افزایش است.
استخدام طراح UI UX دورکاری
یکی از مزیتهای مهم کار کردن به عنوان طراح رابط یا تجربهی کاربری، این است که میتوانید دورکار باشید. دورکاری مزیتهای متعددی دارد که عبارتند از:
- عدم نیاز به رفت و آمدهای غیرضروری خطرناک و هزینهبر
- صرفه جویی در وقت و انرژی
- بازدهی کاری بیشتر
- کار کردن در محیط راحت خانه
برای آگهیهای استخدام طراح UI UX دورکاری، رزومه بفرستید.
کار کردن به صورت فریلنسر و راهاندازی کسب و کار خود
به علاوه، طراحان UI/UX میتوانند بدون وابستگی به هیچ سازمانی و به صورت پروژهای یا فریلنسینگ، درآمد داشته باشند. مزیت دیگر این شغل، این است که یک طراح UI/UX میتواند از دانش و مهارتهایش در راهاندازی یک کسبوکار برای خود، استفاده کند.
پیشرفت حرفهای
وقتی که به عنوان یک طراح UI/UX استخدام میشوید، فشار بالایی روی شما نیست و خیلی راحت میتوانید رفتهرفته خود را در سازمان جای دهید و به تدریج، مسئولیتهای بیشتری بپذیرید. همچنین، امکان پیشرفت بسیار زیادی در این شغل وجود دارد. حتی اگر تحصیلات دانشگاهی نداشته باشید، میتوانید کار خود را به عنوان یک کارآموز در یک شرکت معمولی شروع کنید و با طی کردن مراحل پیشرفت، به عناوین شغلی سطح بالایی در سازمانهای بزرگ برسید.
بالا بودن حقوق طراح UI UX در ایران
حقوق طراح UI UX در ایران در مقایسه با سایر مشاغل، نسبتا بالا محسوب میشود. در سال ۱۴۰۰، یک طراح UI/UX در تهران، ماهانه حدود ۱۵ میلیون تومان درآمد دارد. در شهرهای دیگر کشور نیز حقوق طراح UI UX نزدیک به ۱۰ میلیون تومان بر ماه است.
پیدا کردن دوستان صمیمی
روابط صمیمی در محیط کار طراحان UI/UX خیلی رایج است و در واقع، شما به جای همکار، دوست پیدا میکنید.
چگونه میتوان طراح UI/UX شد؟
از آنجایی که حداقل در حال حاضر، رشتهی مشخصی برای ورود به حوزهی طراحی UI/UX وجود ندارد، این سوال خیلی وقتها پیش میآید که چگونه میتوان طراح UI/UX شد؟ در زیر، مراحل تبدیل شدن به یک طراح UI/UX موفق را برای شما توصیف خواهیم کرد.
۱- تمام جنبههای طراحی را درک کنید
پیش از هر چیزی، شما باید بدانید که دقیقا میخواهید چکار کنید. بعضی افراد دوست دارند روی رابط کاربری کار کنند ولی تفاوت طراحی رابط کاربری و طراحی تجربهی کاربری را نمیدانند. بنابراین، پیش از هر چیزی شما باید بفهمید که دقیقا دوست دارید چه کاری انجام دهید. قبل از تصمیمگیری در رابطه با مسیر شغلی خود و ارسال رزومه به آگهیهای استخدام طراح UI/UX سوالات زیر را از خودتان بپرسید:
- آیا دوست دارم روی جنبههای بصری طراحی کار کنم؟ اگر جواب شما به این سوال مثبت است، باید مسیر شغلی طراحی رابط کاربری را پیش بگیرید.
- آیا دوست داریم روی نحوهی عملکرد رابط کاربری یک وبسایت یا اپلیکیشن کار کنم؟ در این صورت باید وارد مسیر شغلی طراحی تجربه کاربری شوید.
- آیا هر دو کار را دوست دارم؟ شما دوست دارید که یک طراح محصول باشید.
۲- مهارتهایی را که کارفرمایان در استخدام طراح UI/UX به آنها توجه دارند، کسب کنید
همانطور که در بالا گفتیم، این شغل، یک شغل وابسته به مهارت است. شما میتوانید به صورت خودآموز یا از طریق گذراندن دوره های آموزشی، مهارتهای لازم را برای تبدیل شدن به یک طراح UI/UX کسب کنید. اگر مهارتی در طراحی گرافیک ندارید و میخواهید وارد حوزهی طراحی UI/UX شوید، خوش شانس هستید! زیرا بدون اینکه قبلا به ادوبی فتوشاپ و Illustrator کار کرده باشید، مستقیما به سراغ نرمافزارهای اسکچ و فیگما میروید. شما در همین مرحله نیز میتوانید برای آگهیهای کارآموزی طراحی UI/UX رزومه بفرستید. حساب کاربری خود را در جاب ویژن و لینکدین بسازید و فرصتهای کارآموزی را از دست ندهید. مهمترین نرمافزارهایی که باید بیاموزید، عبارتند از:
- اسکچ (Sketch) برای طراحی رابط کاربری
- فیگما (Figma) برای طراحی رابط کاربری با قابلیت همکاری
- بالزامیک (Balsamiq) برای چیدمان عناصر رابط کاربری
- ادوبی ایکس دی (Adobe XD) برای طراحی رابط کاربری و ساخت پیشنمونه
- InVision App برای ساخت پیشنمونه با قابلیت همکاری
- RedPen برای همکاری به دیگر اعضای تیم UI/UX و طراحی در یک فضای مشترک
۳- به طراحیها توجه کنید
شاید پیش از تبدیل شدن به یک طراح UI/UX توجهی به طراحیهای وبسایتها و اپلیکیشنها، رنگبندیهای صفحات آنها، فونتهای به کار رفته در این محصولات و دیگر جزئیات طراحی UI/UX آنها نداشتهاید اما وقتی وارد این شغل میشوید، باید در زندگی روزمرهی خود و در هنگام کار کردن با اپلیکیشنها و وبسایتهای مختلف، به طراحی UI/UX آنها دقت داشته باشید و از آنها یاد بگیرید.
وقتی دارید از اینستاگرام استفاده میکنید از خودتان بپرسید که چرا اینستاگرام از این رنگبندی استفاده کرده است؟ چرا استوریها در بالای صفحه نمایش داده میشوند؟ چرا پروفایل اینگونه طراحی شده است؟
۴- خود را در طراحی غرق کنید
اگر میخواهید یک طراح UI/UX موفق شوید، باید خودتان را در طراحی غرق کنید. همیشه کارهای دیگران را ببینید و از آنها الهام بگیرید. منابع متعددی وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. به عنوان مثال میتوان از منابع زیر نام برد:
- پلتفرم پورتفولیو Behance
- پلتفرم پورتفولیو Dribble
- پلتفرم Awwwards
سر زدن به این پلتفرمها و تماشای کارهای دیگران به شما کمک میکند تا از تازههای طراحی UI/UX با خبر باشید.
۵- کارهای دیگران را ببینید و از آنها کپیبرداری کنید
برای شروع بد نیست کارهای دیگران را ببینید و حتی کپی کنید. منظور ما این نیست که کارهای دیگران را در پورتفولیو خود قرار دهید! به هیچ وجه این کار را نکنید. منظور این است که با چند بار کپی کردن از کارهای دیگران، میتوانید راه خود را سریعتر پیدا کنید.
۶- الگوهایی برای خود پیدا کنید و الگوی دیگران شوید
طراحان حرفهای UI/UX زمان خالی خیلی کمی دارند و به شما توصیه نمیکنیم که مزاحم کسی شوید تا به شما آموزش دهد. بلکه شما میتوانید از توصیههای کسانی که تجربیات خود را در انجمنهای آنلاین، بلاگها و شبکههای مجازی به اشتراک می گذارند، استفاده کنید. اگر به کار یکی از این طراحان علاقه دارید، کارهایش را دنبال کنید، در شبکههای مجازی او را فالو کنید و از او الگوبرداری کنید.
حتی اگر در طراحی UI/UX تازه کار باشید، میتوانید الگوی دیگران قرار بگیرید. برای مثال، میتوانید در شبکههای اجتماعی، تجربیات خود را از شروع طراحی UI/UX با دیگران به اشتراک بگذارید.
۷- در دورههای کارآموزی شرکت کنید
پیش از ارسال رزومه برای آگهیهای استخدام طراح UI/UX باید حتما دورههای کارآموزی را پشت سر گذاشته باشید. این دورهها شما را برای ورود به بازار کار آماده میکنند و به شما کمک میکنند تا مهارتهای خود را در محیط کار، تقویت کنید. خیلی از سازمانها، پس از پایان دورههای کارآموزی، بهترین کارآموزان را استخدام میکنند و بنابراین، این دورهها، فرصتهای بسیار خوبی برای استخدام شدن به عنوان یک طراح UI/UX حرفهای هستند. به علاوه، در این دورهها میتوانید ارتباطات سازندهای با افراد حرفهای در حوزهی طراحی رابط و تجربهی کاربری برقرار کنید.
۸- پورتفولیو و رزومهی خود را بسازید
یکی از پارامترهای بسیار تأثیرگذار در استخدام طراح UI/UX، نمونهکارهایش است. شاید یک طراح، تحصیلات بالایی نداشه و فهرست مهارتهایش چندان بلند نباشد، اما وقتی نمونهکارهای خوبی داشته باشد یعنی این پتانسیل را دارد که برای سازمان، مفید باشد. به همین دلیل، یکی از چیزهایی که در کنار رزومهی طراح UI/UX اهمیت دارد، پورتفولیو است. در بالا، پلتفرمهایی را نام بردیم که میتوانید در آنها یک پورتفولیو بسازید.
پس از ساخت پورتفولیو، باید با استفاده از رزومه ساز آنلاین جاب ویژن، یک رزومهی دو زبانهی حرفهای برای خود بسازید و لینک پورتفولیو خود را در آن به عنوان نمونه کار، قرار دهید.
۹- برای آگهیهای استخدام طراح UI/UX رزومه بفرستید
پس از پایان ساخت پورتفولیو و رزومه، وقت آن است که برای فرصتهای شغلی طراح رابط کاربری و تجربه کاربری، رزومه ارسال کنید. برای این کار میتوانید به صفحهی «فرصتهای شغلی» در سایت کاریابی اینترنتی جاب ویژن مراجعه کنید.
جمعبندی
با توجه به افزایش وابستگی انسان به فناوری، وبسایتها و اپلیکیشنها، نیاز به طراح UI/UX برای طراحی رابط کاربری و تجربهی کاربری وبسایتها و اپلیکیشنها روز به روز در حال افزایش است.
طراحی رابط کاربری (User Interface design) به معنی طراحی گرافیکی عناصر تشکیلدهندهی رابط کاربری یک محصول و طراحی چیدمان آنها در رابط کاربری است. این در حالی است که منظور از طراحی تجربهی کاربری (User eXperience design) طراحی نحوهی عملکرد رابط کاربری و تعامل آن با کاربران است.
این دو مفهوم، اشتراکات زیادی با هم دارند و معمولا، از آنها به عنوان یک مفهوم واحد به نام طراحی UI/UX نام برده میشود. بنابراین، طراحان تجربه کاربری و طراحان رابط کاربری باید همکاری نزدیکی با هم دیگر داشته باشند.
کار طراحان UI/UX این است که رابط کاربری یک وبسایت یا اپلیکیشن را به گونهای طراحی کنند که ظاهر آن، با اهدافش و پرسونای کاربریاش، انطباق داشته و کاملا واکنشپذیر، قابل استفاده و عملکردی باشد و کاربران بتوانند به راحتی با آن رابط کاربری کار کنند و از کار کردن با آن لذت ببرند.
برای تبدیل شدن به یک طراح UI/UX نیازی به تحصیلات بالایی ندارید. با این حال، تحصیلات در رشتهی طراحی گرافیک و رشتهی HCI میتواند به پیشرفت شما در این حوزه، کمک کند.
طراحان UI/UX باید در کار کردن با نرمافزارهای طراحی و ساخت پیشنمونه، تبحر داشته باشند، بتوانند پیشنمونهها را تست کنند، تحقیق کاربری انجام دهند و پرسونای کاربری بسازند، توانایی کار تیمی داشته باشند و بتوانند با مهارتهای ارتباطی خوب و مهارتهای میان-فردی قوی، با هم دیگر همکاری کنند.
اگر میخواهید یک طراح رابط و تجربهی کاربری موفق شوید، باید پیش از هر چیزی، به خوبی بدانید که به چه حوزهای در طراحی UI/UX علاقه دارید و سپس، مهارتهای لازم را کسب کنید، در دورههای کارآموزی شرکت نمایید، پورتفولیوی خود را تکمیل کنید و رزومهی خود را در جاب ویژن بسازید. حالا، آماده هستید تا برای آگهیهای استخدام طراح UI/UX رزومه بفرستید.
منبع