گرایشهای رشته IT و مشاغل مختلف در گروه شغلی فناوری اطلاعات
فهرست مطلب
رشته IT یکی از بهترین بازارهای کار را در میان تمامی رشتهها دارد. عبارت IT خلاصه شدهی عبارت information technology به معنی فناوری اطلاعات است. متخصصین آی تی به سازمانها در استفاده از فناوری کمک میکنند. در واقع، ساخت، نصب و راهاندازی، حفظ امنیت و نگهداری سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری کامپیوتری و شبکه در تمامی سازمانها، بر عهدهی مهندسین IT است. به علاوه، این متخصصان، نحوهی استفاده از این تجهیزات را به پرسنل سازمانها آموزش میدهند.
این رشته گرایشهای متعددی دارد. حتی کسانی که در رشتههای مرتبط مثل برنامهنویسی و مهندسی کامپیوتر، تحصیل کردهاند، میتوانند به عنوان مهندس فناوری اطلاعات، مشغول به کار شوند.
تقریبا تمامی سازمانهای دولتی و خصوصی نیازمند استخدام برنامه نویس و مهندس IT هستند و این رشته، بازار کار بسیار خوبی دارد.
در این مقاله از سایت کاریابی جاب ویژن، پس از اینکه رشته فناوری اطلاعات را به شما معرفی کردیم، گرایشهای مختلف این رشته را شرح میدهیم. همچنین مشاغل مختلف در رشته آی تی را نام خواهیم برد. با ما همراه باشید.
نگاهی به رشته IT
منابع مختلف، تعاریف متفاوتی از فناوری اطلاعات دارند. با این حال، شاید بتوان گفت که سادهترین و جامع ترین تعریف از information technology به شرح زیر است:
استفاده از سیستمهای کامپیوتری یک سازمان، شامل سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری، برای مدیریت اطلاعات آن سازمان، فناوری اطلاعات نام دارد.
بر اساس این تعریف:
- رایانش شخصی و غیر سازمانی در زیرمجموعهی رشته IT قرار نمیگیرد؛ وقتی شما به عنوان مهندس آی تی کار می کنید، قطعا کار شما پشتیبانی از زیرساختهای کامپیوتری و شبکهی یک سازمان است.
- آی تی هم شامل سختافزار و هم شامل نرمافزار است؛ یک مهندس IT، علاوه بر کار با سختافزارهایی مثل پرینترها، روترها، کامپیوترها و …، کارهای نرمافزاری نیز انجام میدهد.
- فناوری اطلاعات، موضوعی محوری در هر سازمان است؛ مدیریت اطلاعات یک سازمان به این معنی است که هر چیزی، از روان و بیاشکال کار کردن کامپیوترهای کارکنان گرفته تا حفاظت از پایگاههای دادهی سازمان، تحت پوشش واحد IT است.
کارشناسی رشته IT
در کشور ما، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، رشتهی فناوری اطلاعات را در مقطع لیسانس ارائه میکند. با اینکه تمرکز اصلی این رشته روی سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری کامپیوتری است ولی با رشتهی علوم کامپیوتر که در آن، مدیریت و علوم اطلاعات به دانشجویان، آموزش داده میشود، متفاوت است. در واقع، در رشتهی علوم کامپیوتر، تمرکز اصلی روی جنبههای علمی رایانش است اما در رشتهی آی تی به جنبههای کاربردی و ارتباطی فناوری پرداخته میشود.
مطالب مرتبط: آگهی استخدام برنامه نویس
لیسانس فناوری ارتباطات در ایران، یک دورهی آموزشی ۴ ساله و گرایشی از رشتهی مهندسی کامپیوتر است. دیگر گرایشهای مهندسی کامپیوتر عبارتند از: مهندسی نرمافزار و مهندسی سختافزار. اگر دانشجویان، تقریبا نیمی از واحدهای درسی را بگذارنند، میتوانند با مدرک کاردانی فارغالتحصیل شوند.
بهترین دانشگاه های ایران در رشته IT
دانشگاههای صنعتی شریف، دانشگاه امیرکبیر و دانشگاه ایران، بهترین دانشگاه های ایران در رشته IT هستند که این رشته را در مقاطع لیسانس، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه میدهند. دانشگاه مجازی تهران و دانشگاه نور-طوبی نیز دورههای مجازی فناوری اطلاعات را برگزار میکنند.
مهمترین مباحثی که در مقطع لیسانس به دانشجویان رشته IT آموزش داده میشوند، عبارتند از:
- ساختارهای داده
- طراحی الگوریتم
- شبکهسازی کامپیوتری
- هوش مصنوعی
- مفاهیم پایگاه داده
- سیستمهای عامل
- معماری کامپیوتر
- مهندسی نرمافزار
- نظریات مدیریت
- اقتصاد مهندسی
- و …
برای مشاهدهی آگهیهای استخدام مهندس IT کلیک کنید.
کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات
فارغالتحصیلان مقطع لیسانس رشتههای آی تی، مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر و دیگر رشتههای مرتبط میتوانند در گرایشهای مختلف رشتهی فناوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد، تحصیل کنند.
گرایشهای مختلف رشتهی آی تی در مقطع کارشناسی ارشد
رشته IT در مقطع کارشناسی ارشد دارای چندین گرایش است که هر کدام از آن گرایشها نیز به زیرگرایشهای دیگری تقسیمبندی میشوند. در ادامه در رابطه با هر یک از این گرایشها به تفصیل، صحبت خواهیم کرد.
رشته IT گرایش مدیریت فناوری اطلاعات
منظور از مدیریت فناوری اطلاعات، نظارت و کنترل سیستمهای آی تی یک سازمان، شامل سختافزارها، نرمافزارها و شبکه است. در واقع، مدیریت IT روی کارکرد بهینهی سیستمهای IT تمرکز دارد و به پرسنل کمک میکند تا بهتر و بهینهتر کار کنند.
مدیران آی تی، روی این سیستمها نظارت دارند و آنها را کنترل میکنند. آنها باید مراقب باشند که سیستمهای آی تی سازمان، همواره در دسترس باشند و به خوبی کار کنند.
گرایش مدیریت آی تی شامل زیرگرایشهای زیر است:
- هوشمندی کسب و کار
- مدیریت پروژههای IT
- مدیریت منابع اطلاعاتی
- مدیریت دانش
- مدیریت خدمات و توسعهی فناوری اطلاعات
- سیستمهای اطلاعاتی پیشرفته
- اشراف سازمانی
مطالب مرتبط: آگهی استخدام جدید در سایت جاب ویژن
رشته مدیریت اطلاعات گرایش علوم و فناوری شبکه
موضوعات اصلی در رشتهی علوم و فناوری شبکه عبارتند از: اصول، الگوریتمها، ابزارها و فناوریهایی که رفتار هر نوع شبکهای، شامل شبکههای مهندسی، اطلاعاتی، زیستی، شناختی، معنایی، اجتماعی و … را در تعامل با هم دیگر، شناخته و مدیریت میکنند. بر این اساس، میتوان گفت که گرایش علوم و فناوری شبکه شامل سه حوزهی اصلی زیر است:
- شبکههای اطلاعات مثل اینترنت، اینترانت، LAN و …
- شبکههای اجتماعی
- شبکههای زیستی
رشته IT گرایش مدیریت سیستمهای اطلاعاتی
مدیریت سیستمهای اطلاعاتی (MIS)، عبارت است از مطالعهی مردم، فناوری، سازمانها و روابط بین آنها. متخصصان مدیریت سیستمهای اطلاعاتی به سازمانها کمک میکنند تا سود حاصل از سرمایهگذاری روی پرسنل، تجهیزات و فرآیندهای کسبوکار را محاسبه نمایند. اگر به فناوری علاقه داشته باشید و اگر بخواهید با استفاده از فناوری، کیفیت زندگی مردم را افزایش دهید، به شما توصیه میکنیم در این گرایش، ادامه تحصیل دهید.
مطالب مرتبط: راهنمای استخدام برنامه نویس
رشتهی آی تی گرایش سیستمهای چندرسانهای
در این رشته، سیستمهای چند رسانهای مورد مطالعه قرار میگیرند. یک سیستم چندرسانهای به سیستمی گفته میشود که دادههای چندرسانهای را پردازش کند. مشخصهی یک سیستم چندرسانهای، ذخیرهسازی، تولید، دستکاری، پردازش و تفسیر اطلاعات چندرسانهای است. مشخصات یک سیستم چندرسانهای مطلوب عبارتند از:
- قدرت پردازشی بالا
- قابلیت ارائهی دادهها
- دریافت ورودی و خروجی دادن به صورت کارآمد
- سیستم عامل خاص
- حافظه و فضای ذخیرهسازی
- پشتیبانی از شبکه
- ابزارهای نرمافزاری
رشته IT گرایش سیستمهای فناوری ارتباطات
منظور از سیستمهای فناوری اطلاعات، تمامی سختافزارها، نرمافزارها، دادهها، پایگاههای داده و شبکههای مورد استفاده در IT است. کسانی که در این گرایش تحصیل میکنند، مهارتهاتی لازم را برای ساخت این سیستمها و کار کردن با آنها میآموزند.
رشتهی فناوری ارتباطات گرایش سامانههای شبکهای
یکی دیگر از گرایشهای رشته IT در مقطع کارشناسی ارشد، گرایش سامانههای شبکهای است. در این رشته به رفتار، خصوصیات ساختاری و توپولوژی و مهندسی شبکهها و انجام شبیهسازیهای لازم برای مطالعه و کارآمدسازی شبکهها و نیز، سامانههای شبکهای و طراحی و کاربردیسازی و تجاریسازی سامانههای مبتنی بر شبکه برای حل مسائل کاربردی گوناگون، پرداخته میشود.
مطالب مرتبط: ساخت رزومه با رزومه ساز آنلاین جاب ویژن
رشته آی تی گرایش رایانش ابری
اگر بخواهیم خیلی ساده توضیح دهیم، رایانش ابری به معنی ارائهی خدمات رایانشی شامل خدمات سرور، ذخیرهسازی، پایگاههای داده، شبکهسازی، خدمات نرمافزاری، سرویسهای تحلیلی و هوش مصنوعی، به کاربران با استفاده از اینترنت است. این کار سبب انجام سریعتر بسیاری از کارها و صرفهجویی اقتصادی بسیاری، برای سازمانها میشود.
در واقع، متخصصان رایانش ابری، زیرساختهای سختافزاری آی تی را به یک سرویس اینترنتی تبدیل میکنند که از نظر اقتصادی، بسیار به صرفه است و امکان دورکاری را برای کارکنان سازمانها فرآهم میآورد.
انواع سرویسهای رایانش ابری عبارتند از:
- سرویسهای نرمافزاری (SaaS)
- سرویسهای پلتفرم (PaaS)
- سرویسهای زیرساختی (IaaS)
رشته فناوری اطلاعات و ارتباطات
رشته فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) رشتهای است که در آن به فرآیندهایی مثل فرآیندهای مخابراتی، پخش زندهی رسانهای، سیستمهای مدیریت ساختمان هوشمند، شیستمهای مخابرهی صوتی-تصویری و کنترلهای شبکهای و عملیات نظارتی، پرداخته میشود.
با اینکه این گرایش، شباهت زیادی به گرایش فناوری ارتباطات دارد اما این رشته، موضوعاتی گستردهتر از IT را شامل میشوند. معمولا منظور از ICT، همپوشانی چندین فناوری و استفاده از خطوط مخابراتی معمول برای حمل دادههای بسیار متنوع است.
برای مشاهدهی آگهیهای استخدام ICT و ارسال رزومه به آنها میتوانید به کاریابی آنلاین جاب ویژن مراجعه کنید.
رشته فناوری اطلاعات گرایش تجارت الکترونیکی
تمرکز رشتهی تجارت الکترونیکی روی ترکیب اصول اقتصادی با کاربردهای نرمافزاری به منظور کمک به استفاده از اینترنت در ایجاد فرصتهای کسبوکار است. شما با داشتن این مدرک تحصیلی میتوانید در یک کسبوکار آنلاین استخدام شوید یا تجارت الکترونیک خودتان را راه بیاندازید. کارهای یک متخصص تجارت الکترونیک میتواند شامل تحقیق بازار، تصمیمات خرید محصول، طراحی وبسایت یا مدیریت وبسایت باشد.
ظهور تجارت الکترونیک نحوهی عملکرد سازمانها را به کلی تغییر داده است. امروزه، اینترنت، کسبوکارها را به مشتریانشان در سراسر جهان متصل میکند و تجارت الکترونیک، دروازههای بازارهای جهانی را به روی سازمانها گشوده است.
رشته آی تی پزشکی
رشته مهندسی فناوری اطلاعات پزشکی یا رشته آی تی پزشکی، مناسب کسانی که عاشق پزشکی هستند ولی به جنبههای بالینی آن علاقهای ندارند. این گرایش رشته IT، دانش لازم برای کار کردن به عنوان مسئول یک سیستم فناوری اطلاعات در بیمارستانها و سیستمهای سلامت را برای شما فرآهم میآورد به شما این امکان را میدهد که به عنوان یک مهندس آی تی با متخصصان پزشکی و سلامت، کار کنید.
مهمترین مباحث در این گرایش عبارتند از:
- واژهشناسی پزشکی
- آناتومی
- فرآیندهای بیماری و تشخیص بیماریها
- بیمهی پزشکی
- فرایندهای اداری پزشکی
- سوابق پزشکی الکترونیک
- مشکلات مدیریتی در سیستمهای پزشکی و سلامت
رشته IT گرایش امنیت و اطلاعات
با اینکه استفاده از کامپیوترها و شبکههای کامپیوتری، کارهای کسبوکارها را بسیار راحتتر کرده،امکان نفوذ به شبکههای کامپیوتری در صورت وجود نقاط ضعف امنیتی در آنها و سرقت اطلاعات وجود دارد. هکهای غیرقانونی و سرقت اطلاعات، سالانه میلیاردها دلار به شرکتهای بزرگ در دنیا ضربه میزنند. برای مقابله با این مشکل، رشتهای به نام امنیت و اطلاعات در دانشگاههای کشور ارائه میشود که علاوه بر اهمیت آن برای سازمانهای تجاری، از دیدگاه نظامی و امنیت ملی نیز دارای اهمیت قابل توجهی است.
گرایشهای فناوری اطلاعات در دیگر رشتهها
از آنجایی که فناوری اطلاعات در تمامی حوزهها قابل استفاده است، بعضی از رشتهها مثل مدیریت کسبوکار، در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایش فناوری اطلاعات هستند.
چه مشاغلی برای فارغالتحصیلان رشته IT وجود دارد؟
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در عناوین شغلی زیر، استخدام شوند:
- توسعهدهندهی اپلیکیشن
- تحلیلگر کسب و کار
- تحلیلگر کسبوکار هوشمند
- متخصص پشتیبانی از مشتری
- ادمین پایگاه داده
- معمار پایگاه داده
- توسعهدهندهی سیستم تجارت الکترونیک
- تخلیلگر ایمنی شبکه
- مأمور حسابرس سیستم اطلاعاتی
- تحلیلگر فناوری اطلاعات
- مشاور فناوری اطلاعات
- متخصص یکپارچهسازی
- طراح میانکنش
- مدیر بخش آی تی
- ادمین شبکه
- مدیر عملیات
- توسعهدهندهی محصول
- مدیر محصول
- مدرس آی تی
- مدیر پروژه
- پژوهشگر آی تی
- مدیر توسعهی نرمافزار
- معمار نرمافزار
- تحلیلگر نرمافزار
- طراح نرمافزار
- متخصص UI/UX
- طراح وبسایت
- و …
برای مشاهدهی آگهی استخدام برنامه نویس در عناوین شغلی فوق و ارسال رزومه به آنها، کلیک کنید.
چرا در رشته آی تی تحصیل کنیم؟
در قرن ۲۱ فناوری همه چیز را نه تنها تحت تأثیر قرار داده است بلکه تحت کنترل دارد. اگر از فناوری لذت میبرید و به ویژه اگر از جدیدترین پیشرفتهای فناوری اطلاعات، آگاه هستید، میتوانید در رشتهای که به آن علاقهمند هستید، تحصیل کنید و خیالتان از بابت بازار کار رشته IT راحت باشد. تحصیل در این رشته مزیتهای متعددی دارد که در اینجا به بعضی از آنها اشاره میکنیم.
تنوع و فراوانی فرصتهای شغلی فناوری اطلاعات بسیار زیاد است
تنوع در رشته IT بسیار زیاد است و این رشته، برخلاف چیزی که خیلی از مردم تصور میکنند، محدود به تعمیر کامپیوترها یا لپتاپها نیست. با تحصیل در این رشته، مسیرهای شغلی متعدد و متنوعی پیش روی شما قرار میگیرد. در بالا تنها بعضی از این شغلها را نام بردیم.
آی تی رشتهای کاربردی است
یکی از مهمترین مزیتهای تحصیل کردن در این رشته، کاربردی بودن آن در جنبههای زندگی روزمره است. شما با تحصیل در این رشته، فقط یک دانش نظری که ممکن است هرگز استفادهای نداشته باشد، کسب نمیکنید بلکه این دانشی که در این رشته کسب میکنید، همین حالا کلی کاربرد دارد و زندگی روزمرهی شما را نیز سادهتر میکند.
مشاغل آی تی انعطافپذیری زیادی دارند
همانطور که در بالا گفتیم، با کسب تخصص در رشته IT، گزینههای شغلی متنوعی پیش روی شما قرار دارد و حتی میتوانید کسبوکار خود را راه بیاندازید. به علاوه، هم می توانید برای شرکتهای دولتی و هم میتوانید برای شرکتهای خصوصی کار کنید، هم میتوانید برای یک دانشگاه و هم میتوانید برای یک شرکت تجاری کار کنید، هم میتوانید شغلی انتخاب کنید که شبکار باشید، هم میتوانید شغلی انتخاب کنید که روزکار باشید. به علاوه، امکان دورکاری در بسیاری از مشاغل آی تی وجود دارد. خلاصه اینکه انعطافپذیری شغلی در حوزهی فناوری اطلاعات بسیار زیاد است.
رشته IT بازار کار بسیار خوبی دارد
پیشبینی میشود که بازار کار فناوری اطلاعات از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۱۲۹، حدود ۱۱ درصد رشد داشته باشد. این میزان رشد، نزدیک به سه برابر میانگین رشد تمامی مشاغل است. تقریبا تمامی سازمانهای دولتی و خصوصی نیازمند استخدام رشته IT و استخدام برنامه نویس هستند.
متخصصان فناوری اطلاعات درآمد خوبی دارند
یکی از مهمترین انگیزههای شغلی، درآمد است. وقتی یک رشته بازار کار خوبی داشته باشد، درآمد آن نیز به همان نسبت، خوب است. متخصصان فناوری اطلاعات، هم در سازمانهای دولتی، هم در سازمانهای خصوصی، درآمدهای بسیار خوبی دارند و در کنار این مشاغل، میتوانند کارهای جانبی نیز داشته باشند و درآمدهای اضافی کسب کنند یا اینکه کلا کسب و کار خودشان را راه بیاندازند.
جمعبندی
در فناوری اطلاعات به کاربرد فناوری کامپیوترها و شبکه برای سازمانها پرداخته میشود. این رشته در کشور ما، زیر شاخهی مهندسی کامپیوتر است و در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای متعددی مثل مدیریت آی تی، علوم و فناوری شبکه، سیستمهای اطلاعاتی، سیستمهای چندرسانهای، سیستمهای فناوری اطلاعات، سامانههای شبکهای، رایانش ابری، فناوری ارتباطات و اطلاعات، تجارت الکترونیک، فناوری اطلاعات پزشکی، امنیت و اطلاعات و … است.
تنوع رشتهها و کاربردها، تنوع مشاغل را در حوزهی فناوری اطلاعات به دنبال داشته است. شما میتوانید به عنوان یک مهندس فناوری اطلاعات در سازمانهای دولتی یا خصوصی، مشغول به کار شوید یا حتی کسبوکار خودتان را راه بیاندازید. به علاوه، رشته IT بازار کار و درآمد بسیار خوبی دارد.
منبع