آشنایی با مهارتهای موردنیاز و ویژگیهای یک نماینده علمی موفق
فهرست مطلب
نماینده علمی یا مدرپ، یکی از مشاغل مهم در صنعت پزشکی و داروسازی است. این افراد مسئول معرفی محصولات دارویی و تجهیزات پزشکی به پزشکان، دندانپزشکان، داروسازان و سایر متخصصان حوزه سلامت هستند. موفقیت یک نماینده علمی به عوامل مختلفی ازجمله مهارتها، دانش و ویژگیهای شخصیتی وی بستگی دارد. در این مقاله به بررسی مهارت های نماینده علمی میپردازیم.
همچنین با معرفی شغل نماینده علمی، به «تفاوت نماینده علمی و ویزیتور» و «تفاوت فارماپ و مدرپ» اشاره خواهیم کرد. درنهایت با بررسی حقوق نماینده علمی در مناطق مختلف کشور، میزان افزایش درآمد مدرپ را در سال 1402 موردبررسی قرار میدهیم.
معرفی شغل نماینده علمی
نماینده علمی یا مدرپ (med rep)، فردی است که وظیفه معرفی و ویزیت علمی محصولات و خدمات شرکتهای دارویی، تجهیزات پزشکی، آرایشی و بهداشتی را به پزشکان، داروسازان و دیگر متخصصان حوزه سلامت بر عهده دارد.
در حقیقت نماینده علمی، یک نیروی فروش حرفهای است که در صنعت داروسازی و تجهیزات پزشکی فعالیت دارد. این فرد ممکن است تحصیلات و دانش تخصصی در مورد محصولات دارویی و پزشکی داشته باشد. شغل نماینده علمی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه نماینده علمی مسئولیت نمایش و توضیح محصولات شرکت را به متخصصین حوزه سلامت بر عهده دارد.
همچنین این شغل، یکی از مشاغل پردرآمد در حوزه سلامت است. با فعالیت در این فرصت شغلی میتوانید در یک شرکت داروسازی مشغول به کارشده و از مزایایی مانند بیمه درمان تکمیلی و وام سازمانی بهرهمند شوید. برای مشاهده جدیدترین آگهی های استخدام مدرپ به شکل پاره وقت و تماموقت، روی لینک کلیک کنید.
بااینحال برای موفقیت در این شغل، علاوه بر داشتن دانش و مهارتهای تخصصی، داشتن برخی از ویژگیهای شخصیتی ضروری است. در ادامه این مقاله، به بررسی مهارت های نماینده علمی و ویژگیهای یک نماینده علمی موفق میپردازیم.
تفاوت نماینده علمی و ویزیتور چیست؟
پیش از پرداختن به مهارت های نماینده علمی، در این بخش قصد داریم به تفاوت نماینده علمی و ویزیتور اشاره کنیم. نماینده علمی و ویزیتور دو عنوان شغلی در حوزه فروش هستند که تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند.
نماینده علمی معمولاً دارای مدرک تحصیلی مرتبط با محصولی است که ارائه میدهد. وظیفه نماینده علمی یا مدرپ، ارائه اطلاعات علمی و فنی در مورد محصول به پزشکان و متخصصان حوزه سلامت است.
این در حالی است که ویزیتور، وظیفه فروش محصول را بر عهده دارد. همچنین، ویزیتور ممکن است مدرک تحصیلی مرتبطی نداشته باشد. در برخی از موارد، ممکن است یک فرد هم نماینده علمی و هم ویزیتور باشد.
بهعنوانمثال، یک نماینده علمی ممکن است مسئول معرفی محصولات یا خدمات جدید به مشتریان باشد. در این مورد، نماینده علمی باید دانش عمیقی در مورد محصول یا خدمات جدید داشته باشد.
همچنین بهطور همزمان، این فرد باید مهارتهای ارتباطی قوی داشته باشد تا بتواند با مشتریان ارتباط برقرار کرده و آنها را به خرید محصول یا خدمات جدید ترغیب کند. درنهایت، تفاوت اصلی نماینده علمی و ویزیتور در این است که نماینده علمی یک متخصص درزمینه محصولات یا خدمات شرکت است.
برای آشنایی بیشتر با شغل نماینده علمی و شرایط و نحوه استخدام این حوزه، مقاله «معرفی کامل و راهنمای استخدام شغل نماینده علمی یا مدرپ» را در بلاگ جاب ویژن بخوانید.
این در حالی است که یک ویزیتور ممکن است هیچ تجربه یا دانش تخصصی درزمینه کاری شرکت نداشته باشد. در ادامه با ذکر برخی از وظایف و مسئولیتهای نماینده علمی و ویزیتور، تفاوت نماینده علمی و ویزیتور بهتر مشخص خواهد شد:
وظایف و مسئولیتهای نماینده علمی
- ارائه اطلاعات و آموزشهای تخصصی به مشتریان
- پاسخگویی به سؤالات و نگرانیهای مشتریان
- کمک به مشتریان در انتخاب محصولات یا خدمات مناسب
- پیگیری درخواست مشتریان برای اطمینان از رضایت آنها
- جمعآوری اطلاعات بازاریابی
وظایف و مسئولیتهای ویزیتور
- برنامهریزی و اجرای جلسات فروش
- ارتباط با مشتریان بالقوه و بالفعل
- ارائه اطلاعات و آموزشهای پایه در مورد محصولات یا خدمات شرکت
- پیگیری درخواست ثبت سفارش مشتریان
تفاوت فارماپ و مدرپ چیست؟
فارماپ و مدرپ هر دو عبارتهایی هستند که در بازار کار مرتبط با صنعت داروسازی و حوزه بهداشت و درمان مورداستفاده قرار میگیرند. این عبارتها به نمایندگان علمی در این صنعت اشاره دارند. اگرچه ممکن است مهارت های نماینده علمی مدرپ و فارماپ شبیه به یکدیگر باشند، اما تفاوتهایی بین این دو حوزه کاری وجود دارد. تفاوت فارماپ و مدرپ میتواند به شرح زیر باشد:
نوع محصول
عموماً فارماپ به نمایندگانی اشاره دارد که در دسته محصولات دارویی تخصصی (مانند داروهای تجویزی) فعالیت میکنند. این در حالی است که مدرپ (Med rep) بیشتر به نمایندگانی اطلاق میشود که در دسته محصولاتی مانند مکملهای غذایی، محصولات آرایشی و تجهیزات پزشکی فعالیت میکنند.
دامنه تخصص
فارماپ به معنای نماینده علمی با تحصیلات و دانش تخصصی درزمینه علوم دارویی است؛ اما مدرپ ممکن است تحصیلات مرتبط با حوزه بهداشت و دارو نداشته باشد.
مخاطب
اصطلاح فارماپ بیشتر برای نمایندگانی استفاده میشود که در کلینیکها و بیمارستانها به معرفی محصولات دارویی به شکل تخصصی به متخصصان و پزشکان میپردازند؛ اما اصطلاح مدرپ به نمایندگانی اشاره دارد که بیشتر در داروخانهها و فروشگاههای بهداشتی و آرایشی به معرفی محصولات شرکت میپردازند.
مهارت های نماینده علمی
مهارت های موردنیاز نماینده علمی را میتوان به دو دسته کلی مهارتهای سخت و مهارتهای نرم تقسیمبندی کرد. در ادامه، به ارائه توضیحات بیشتر در رابطه با مهارت های موردنیاز برای شغل نماینده علمی یا مدرپ (med rep) خواهیم پرداخت.
مهارتهای سخت
مهارتهای سخت، مهارتهایی هستند که میتوان با آموزش و یادگیری آنها را کسب کرد. این مهارتها شامل دانش و مهارتهای فنی درزمینه داروسازی و تجهیزات پزشکی است. این مهارتها به نماینده علمی یا مدرپ (med rep) کمک میکنند تا محصولات را بهطور موثر به پزشکان و متخصصان حوزه سلامت معرفی کند. برخی از مهمترین مهارت های نماینده علمی که بهعنوان مهارتهای سخت شناخته میشوند، عبارتاند از:
- دانش علمی و تخصصی درزمینه داروسازی، تجهیزات پزشکی و محصولات یا خدماتی که شرکت ارائه میدهد.
- مهارتهای پژوهشی
- توانایی سخنرانی و ارائه
- مهارتهای نوشتاری
- مهارتهای فن بیان
- آشنایی با نحوه استفاده از نرمافزارهای رایانهای
دانش تخصصی در حوزه محصولات و خدمات شرکت
نماینده علمی یا مدرپ (med rep) باید دانش کافی در مورد محصولات و خدمات شرکت را داشته باشد تا بتواند به سوالات و ابهامات پزشکان و متخصصان پاسخ دهد. این دانش میتواند از طریق تحصیلات دانشگاهی، دورههای آموزشی و تجربه کاری کسب شود.
مهارتهای مرتبط با فن بیان و مذاکره
یکی از مهارت های نماینده علمی در ارتباط با فن بیان و قدرت مذاکره است. نماینده علمی باید بتواند بهخوبی با پزشکان و متخصصان ارتباط برقرار کند و آنها را متقاعد به استفاده از محصولات و خدمات شرکت نماید. این مهارتها میتواند از طریق شرکت در دورههای آموزشی و تمرین مداوم تقویت شود.
مهارتهای نرم: از مهمترین مهارت های نماینده علمی
مهارتهای نرم شامل تواناییهای ارتباطی، اجتماعی و رفتاری است. این نوع از مهارتها در تمام مشاغل مورداستفاده قرار میگیرند. مهارتهای نرم به نماینده علمی کمک میکنند تا با پزشکان و متخصصان حوزه سلامت بهخوبی ارتباط برقرار کرده و اعتماد آنها را جلب کند.
بررسیها نشان داده است که افراد با استفاده از مهارتهای نرم، میتوانند رضایت شغلی بیشتری داشته باشند. همچنین، امکان افزایش حقوق نماینده علمی با تقویت این نوع از مهارتها وجود خواهد داشت. برخی از مهمترین مهارت های نماینده علمی که در ارتباط با مهارتهای نرم هستند، عبارتاند از:
- مهارتهای ارتباطی
- مهارت گوش دادن فعالانه
- انگیزه
- مهارتهای مدیریت زمان
- مهارتهای کار تیمی
- پشتکار
- مهارتهای حل مسئله و تفکر انتقادی
- مهارتهای مدیریت استرس
- توانایی یادگیری و رشد
- مهارتهای بین فردی
مهارتهای سازماندهی و مدیریت زمان
یک نماینده علمی باید بتواند زمان خود را بهطور موثر مدیریت کند تا بتواند به همه پزشکان و متخصصان منطقه خود مراجعه نماید. این مهارتها از طریق تمرین مداوم تقویت میشوند. برخی از مهارت های موردنیاز نماینده علمی که در ارتباط با مدیریت زمان هستند، عبارتاند از:
- سازماندهی
- توانایی اولویتبندی کارها
- برنامهریزی
- توانایی در تعیین اهداف
مهارتهای کار تیمی
نماینده علمی باید بهخوبی با اعضای تیم فروش همکاری کند تا بتواند اهداف شرکت را محقق سازد.
مهارتهای حل مسئله و تفکر انتقادی
نماینده علمی باید بتواند بهخوبی مسائل و مشکلات را شناسایی و حل کند. برخی از مهارتهای مرتبط با قدرت حل مسئله عبارتاند از:
- قدرت تحلیل
- تفکر منطقی
- قدرت تصمیمگیری
مهارتهای بین فردی: از مهارت های موردنیاز مدرپ
اگر در حوزههای شغلی مانند نماینده علمی، فروشنده، ویزیتور یا بازاریاب فعالیت دارید، مهارتهای بین فردی یکی از مهمترین مهارتهای نرم شما خواهند بود. این بدان معنا است که شما باید بتوانید تأثیر مثبتی روی اطرافیان خود ایجاد کنید. برخی از مهارت های نماینده علمی که در ارتباط با مهارتهای بین فردی هستند، عبارتاند از:
- همدلی
- صبر و قدرت تحمل بالا
- توانایی گسترش روابط اجتماعی
مطلب مرتبط: مزایا و معایب شغل نماینده علمی (مدرپ) چیست؟
ویژگی های نماینده علمی موفق
علاوه بر مهارتهای سخت و نرم، یک نماینده علمی موفق باید دارای ویژگیهای فردی زیر باشد:
- علاقه به حوزه سلامت
- برونگرایی
- قاطعیت
- اشتیاق به یادگیری و رشد
- توانایی تحمل فشار کاری
- مسئولیتپذیری
- انعطافپذیری
حقوق نماینده علمی
در این بخش از مقاله، حقوق نماینده علمی یا مدرپ را بر اساس گزارش سراسری میزان افزایش حقوق در سال 1402 موردبررسی قرار میدهیم. متن کامل این گزارش که در سایت جاب ویژن منتشر شده است، هماکنون در دسترس کارجویان و کارفرمایان قرار دارد. بر اساس این گزارش، حقوق نماینده علمی در شهرهای مختلف کشور به شرح زیر خواهد بود:
حقوق نماینده علمی در تهران
میانگین درآمد یک مدرپ در تهران، مبلغی بهاندازه 15.2 میلیون تومان در ماه است. به شکلی که متوسط حقوق نماینده علمی در تهران در سال 1402 در مقایسه با سال گذشته، در حدود 43 درصد افزایش یافته است.
این در حالی است که متوسط حقوق نماینده علمی در این شهر در سال 1401، مبلغی بهاندازه 10.7 میلیون تومان در ماه بوده است. همچنین 10 درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی، حقوقی بیش از 22.4 میلیون تومان در ماه دارند.
درآمد نماینده علمی در سایر شهرهای بزرگ
متوسط درآمد یک نماینده علمی در سایر شهرهای بزرگ، مبلغی بهاندازه 12.7 میلیون تومان در ماه است. این میزان از حقوق و دستمزد در مقایسه با سال 1401 یعنی مبلغ 10 میلیون تومان در ماه، با یک افزایش 27 درصدی همراه بوده است.
خوب است بدانید که 10 درصد از شاغلان این حوزه، درآمد خود را در این مناطق مبلغی بیش از 21.3 میلیون تومان در ماه اعلام کردهاند. موضوعی که اهمیت کسب تجربه و تقویت مهارت های نماینده علمی را گوشزد میکند. برای بررسی فرصتهای استخدام نماینده علمی دارویی در تهران و سایر شهرهای بزرگ، روی لینک کلیک کنید.
حقوق و دستمزد نماینده علمی در شهرهای کوچک
اگر در شهرهای کوچک زندگی میکنید، میتوانید متوسط حقوقی بهاندازه 11.7 میلیون تومان در ماه از شغل نماینده علمی به دست آورید. خوب است بدانید که حقوق نماینده علمی در این مناطق از کشور با یک افزایش 23 درصدی در مقایسه با سال 1401 همراه بوده است. حقوق و دستمزد مدرپ در سال 1401، مبلغی بهاندازه 9.5 میلیون تومان در ماه بوده است.
این در حالی است که 10 درصد از افراد شاغل در این حرفه در سال 1402، مبلغی بیش از 16.1 میلیون تومان در ماه درآمد دارند. درنتیجه، امکان کسب درآمد بالا در این حرفه با تقویت مهارتها و افزایش دانش تخصصی وجود خواهد داشت.
جمعبندی
نمایندگی علمی یک شغل چالشبرانگیز اما پردرآمد است. برای موفقیت در این شغل، علاوه بر داشتن دانش و مهارتهای تخصصی، داشتن برخی از ویژگیهای شخصیتی ضروری است. افرادی که قصد دارند در این شغل فعالیت کنند، باید به این مهارتها و ویژگیها توجه کرده و برای تقویت آنها تلاش کنند.
در این مقاله به معرفی شغل نماینده علمی پرداختیم. همچنین با بررسی تفاوت نماینده علمی و ویزیتور، به تفاوت فارماپ و مدرپ اشاره کردیم. بهعلاوه با بررسی ویژگیهایی که برای شغل نماینده علمی موردنیاز هستند، برخی از مهارت های نماینده علمی را برشمردیم. درنهایت اگر به حوزه سلامت علاقه دارید و دارای مهارتهای ارتباطی و مذاکره قوی هستید، شغل نماینده علمی یا مدرپ (med rep) میتواند یک شغل مناسب برای شما باشد.