استخدام برنامه نویس Node.js؛ راهنمای جامع کارجو و کارفرما
فهرست مطلب
دنیای برنامهنویسی با پیشرفت تکنولوژی روز به روز وسیعتر و جذابتر میشود. یکی از شاخههای برنامهنویسی که این روزها علاقهمندان زیادی پیدا کرده است برنامهنویسی Node.js است که از آن برای توسعه کدهای سمت سرور استفاده میشود. استفاده از این زبان برنامهنویسی منجر به افزایش چشمگیر سرعت انتقال اطلاعات و کاهش هزینههای سازمانها میشود. در این مقاله قصد داریم درباره برنامهنویسی Node.js و علت محبوبیت روزافزون آن صحبت کنیم. بعد از صحبت درباره تاریخچه و ویژگیهای مختلف این زبان برنامهنویسی، به بررسی مسیر شغلی، حقوق و دستمزد، شرایط بازار کار و مسئولیتهای برنامهنویس Node.js میپردازیم. شما میتوانید با مراجعه به صفحه آگهیهای استخدام برنامه نویس Node.js در سایت جاب ویژن، از آخرین فرصتها و استخدامهای روز این حوزه مطلع شوید.
برنامه نویسی Node.JS چیست؟
نود جی اس پلتفرمی است که بر پایه موتور جاوااسکریپت V8 گوگل توسعه داده شده است. پیش از اینکه به تعریف برنامه نویسی Node.Js بپردازیم، باید کمی به عقب برویم و ببینیم پیش از Node.Js در دنیای توسعه وب چه میگذشت؟
تولد JavaScript
جاوا اسکریپت یک زبان برنامهنویسی است که در ابتدا توسط شرکت «نت اسکیپ» (Netscape) به عنوان یک ابزار اسکریپتنویسی برای توسعه صفحات وب معرفی شد. تا قبل از به وجود آمدن جاوا اسکریپت، صفحات وب استاتیک بوده و هیچگونه تعاملی با کاربران خود نداشتند؛ اما حالا به کمک جاوااسکریپت قادر بودند صفحات وب را به صورت تعاملی و پویاتر توسعه دهند. در واقع قابلیتهای جذابی مثل تغییر رنگ دکمهها هنگام حرکت ماوس، زوم کردن روی تصاویر و سایر امکانات تعاملی، همگی بعد از تولد جاوااسکریپت به وجود آمدند.
تاریخچه Node.Js
تا پیش از اینکه «رایان دال» (Ryan Dahl) نود جی اس را خلق کند، اپلیکیشنهای وب براساس مدل «درخواست کاربر / پاسخ سرور» (Reauest/Response) توسعه داده میشدند؛ طبق این مدل، کاربر از سرور، منابع را درخواست میکرد و سرور به درخواست کاربر پاسخ میداد. در واقع سرور تنها وقتی پاسخی را به سمت کاربر ارسال میکرد که از سمت کاربر درخواستی ثبت شده باشد و بعد از ارسال پاسخ هم ارتباط قطع میشد.
هر پاسخی که از سمت سرور میآید نیازمند صرف زمان و منابع (حافظه، CPU و غیره) است و پیش از اجرای پاسخ بعدی، لازم است پاسخ قبلی تکمیل شده باشد. البته سرور در یک لحظه تنها به یک درخواست پاسخ نمیدهد؛ بلکه به کمک «برنامهنویسی چند نخی» (ThreadMulti) قادر است منابع در دسترس را به درخواستهای مختلف تخصیص داده و در یک زمان، از چند درخواست پشتیبانی کند. حال اگر بهعنوان مثال یک سرور فقط بتواند از چهار درخواست در لحظه پشتیبانی کند، درخواست پنجم باید در صف انتظار بماند! علاوه بر این، مشکلاتی مثل کند شدن پاسخگویی به درخواستها به علت عملیاتهای ورودی و خروجی مسدودکننده (Blocking I/O Operations) و همچنین رشد انفجاری کاربران اینترنت بعد از سال ۲۰۰۰ میلادی نیز وجود داشت.
برای مشاهده آگهیهای استخدام برنامه نویسی کلیک کنید.
Node.Js وارد میشود!
با وجود محبوبیت برنامهنویسی جاوا اسکریپت، به مرور تقاضا برای برنامهنویسی سمت سرور نیز از سوی توسعهدهندگان افزایش یافت. در سال ۲۰۰۹ میلادی، رایان دال، پلتفرم نود جی اس را توسعه داد. آنچه در ابتدا باعث خلق نود جی اس شد محدودیتهای پاسخگویی وب سرور محبوب آن روزها، یعنی «آپاچی» (Apache HTTP Server) بود. در آن دوران لازم بود سرور به بیش از ۱۰ هزار درخواست همزمان پاسخ دهد؛ در حالی که وجود حتی یک کد مسدودکننده باعث بروز مشکل در فرآیند پاسخگویی و کند شدن برنامه میشد.
از آنجا که مرورگرها همیشه برای ارائه بهترین عملکرد به کاربران خود در رقابت بودند، موتورهای جاوا اسکریپت هم روز به روز بهتر شدند. مرورگرهای عظیم دنیا تلاش زیادی برای یافتن راههای بهبود عملکرد و سرعت جاوا اسکریپت میکردند. در واقع نود جی اس در روزهایی متولد شد که مرورگرها به شدت به آن نیاز داشتند و توانست قابلیتهای مفیدی را برای توسعه جاوا اسکریپت سمت سرور به برنامهنویسها ارائه کند. حالا به لطف خلق نود جی اس، برنامهنویسها میتوانستند برخلاف پارادایم سنتی درخواست کاربر / پاسخ سرور عمل کرده و وبسایتهای تعاملی پویا (سمت کاربر و سرور) بسازند.
برنامهنویسی نود جی اس (Node.js Programming) با قابلیتهای «فراخوانی مجدد» (Callback) و «رویدادمحور بودن» (Event Driven) خود، به افزایش سرعت پاسخگویی کمک کرده است. در واقع قابلیت فراخوانی مجدد باعث میشود اجرای برنامه به دلیل تاخیر در پاسخ از سمت سرور، متوقف نشود. علت محبوبیت روزافزون نود جی اس این است که میتوان آن را به همراه فریمورک جاوا اسکریپت برای ساخت یک تجربه کاربری روان در همه سیستمهای عامل به کار برد.
برای مشاهده موقعیتهای شغلی برنامه نویس Node.js کلیک کنید.
تفاوت Node.js و JavaScript
جاوااسکریپت، یک زبان اسکریپتنویسی است؛ اما NodeJS یک محیط متنباز و چندپلتفرمی برای اجرای کدهای جاوااسکرپیت سمت سرور است. NodeJS دارای ماژولهای مختلفی است و معمولاً در توسعه وب کاربرد دارد. تفاوتهای Node.js و JS در جدول زیر خلاصه شده است.
JavaScript | Node.js |
یک زبان برنامهنویسی برای نوشتن کدهای یک وبسایت | یک محیط اجرایی برای کدهای جاوااسکریپت |
جاوااسکرپیت تنها در محیط مرورگر اجرا میشود. | از نود جی اس معمولاً در محیط سمت سرور استفاده میشود. |
قابلیت افزودن HTML و کار با DOM | NodeJS قابلیت افزودن کدهای HTML را ندارد. |
جاوااسکرپیت قابلیت اجرا در هر نوع موتور جست و جویی را دارد. (مثل JS core در سافاری و Spidermonkey در فایرفاکس) | نود جی اس به کمک موتور V8 کدهای جاوااسکرپیت را تحلیل و اجرا میکند. |
از جاوااسکرپیت برای توسعه کدهای فرانت اند استفاده میشود. | از جاوااسکریپت در توسعه سمت سرور استفاده میشود. |
جاوا اسکریپت معمولاً سمت کاربر است. | نود جی اس معمولاً سمت سرور است. |
RamdaJS و TypedJS از جمله چارچوبهای جاوااسکرپیت هستند. | Epress و Lodash از جمله ماژولهای نود جی اس هستند. |
جاوااسکرپیت نسخه به روزشده اکما اسکریپت است و از موتور V8 که در ++C نوشته شده استفاده میکند. | نود جی اس در C، ++C و جاوااسکرپیت نوشته شده است. |
کاربرد پلتفرم Node JS چیست؟
از Node.JS تنها برای توسعه برنامههای وب استفاده نمیشود. برخی از سرویسهایی که در توسعه آنها از Node.JS استفاده میشود عبارتند از:
- سرورها و بک اند
- فرانت اند
- توسعه API ها
- میکروسرویسها
- اسکریپتینگ و اتوماسیون
IBM، لینکدین، نتفلیکس، مایکروسافت، پی پال، SAP، والمارت و یاهو از جمله مشهورترین کاربران نود جی اس هستند.
چرا باید از Node.JS استفاده کنیم؟
ویژگیهای مختلفی باعث محبوبیت Node.Js در سالهای اخیر شدهاند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
۱- Node Js آسنکرون و رویدادمحور است
ساختار «آسنکرون» (Asynchrone) یا غیر همزمانی و «رویدادمحوری» (Event-Based) در نود جی اس باعث خاصیت «مسدودناپذیری» (Non-Blocking) آن شده است. همانطور که گفتیم در سیستمهای قدیمیتر لازم بود پاسخ از سمت سرور دریافت و سپس عملیات اجرا شود. اما نود جی اس منتظر دریافت پاسخ از سرور نمیماند؛ بلکه درخواستها را تبدیل به رویداد کرده و آنها را وارد صف Callback میکند. اگر رویدادی با تاخیر انجام شود، برنامه متوقف نمیشود و نود جی اس به اجرای سایر عملیاتها میپردازد. هر زمان که رویدادی اتفاق بیفتد، وارد صف کال بک شده و پاسخ آن ارسال میشود.
۲- Node Js تک نخی (Single Thread) است
در Node.Js تنها یک نخ (Thread) وجود دارد که علت آن همان خاصیت رویدادمحوری Node.JS است. اصطلاح «حلقه رویداد» (Event Loop) در برنامه نویسی Node.JS به چرخه بررسی صف Callback و انتقال رویدادهای آماده اجرا به لایه اجرایی اطلاق میشود. این ویژگی باعث حذف محدودیتهای پیشین سرورها و بهبود عملکرد آنها شده است.
۳- سرعت بالا
یکی از اصلیترین دلایل محبوبیت نود جی اس سرعت بالای آن است. این پلتفرم از موتور جاوااسکریپت V8 کروم قدرت میگیرد که کامپایل کردن کدهای جاوااسکریپت به کدهای ماشین را سادهتر کرده و به آن سرعت میبخشد.
۴- عملکرد بهینه با کمترین هزینه
از دیدگاه کسب و کاری، مدیران همیشه تمایل به کاهش هزینهها و بهینهسازی عملکرد دارند. شرکت پی پال (PayPal) بعد از مهاجرت به Node.JS توانست نرخ تقاضا در ثانیه را به بیش از دو برابر افزایش و مدت زمان پاسخ را تا ۳۵ درصد کاهش دهد! شرکت لینکدین (Linkedin) هم پس از مهاجرت از Ruby به Node.js، توانست تعداد سرورهای خود را تا ۹۰ درصد کاهش و سرعت را به ۲۰ برابر افزایش دهد! شرکت والمارت (Walmart) در یکی از حراجهای جمعه سیاه (Black Fridays) با استفاده از Node.JS توانست بیش از ۲۰۰ هزار کاربر را تنها با استفاده از ۱ درصد CPU مدیریت کند. انتشار این آمار و ارقام شرکتهای مختلف جهان را ترغیب به جذب افراد از طریق درج آگهی استخدام برنامه نویس Node.js کرده است.
۵- مقیاسپذیری (Scalability) بالا
کسب و کارها هر روز در حال رشد هستند. هیچکس نمیتواند اندازه یک سازمان را در آینده پیشبینی کند. بنابراین بهتر است از فناوریهایی برای ساخت وبسایتها و اپلیکیشنهای یک کسب و کار استفاده شود که مقیاسپذیر باشند. مقیاسپذیری یعنی با رشد سازمان، گستردهتر شدن مقیاس فعالیت و افزایش کاربران آن، بتوان به راحتی تغییرات لازم را اعمال کرد.
۶- وجود کتابخانههای متن باز بیشمار
تعداد زیاد توسعهدهندگان Node.js باعث شده است این پلتفرم به کتابخانههای زیادی مجهز باشد. افزایش تعداد این کتابخانهها خود باعث افزایش تعداد علاقهمندان به این پلتفرم شده است.
وظایف و مسئولیتهای برنامه نویس Node.js
یک توسعهدهنده Node.js مسئولیت برنامهنویسی اپلیکیشنهای وب سمت سرور در جاوااسکریپت را بر عهده دارد. برنامهنویسهای Node Js معمولاً اجزای بک اند را توسعه داده، اپلیکیشنها را با سایر وبسرویسها ارتباط داده و به توسعهدهندگان فرانت اند برای یکپارچه ساختن پروژهها با Node.JS کمک میکنند. سایر مسئولیتهای برنامهنویس Node.js عبارتند از:
- توسعه و نگهداری اجزای سمت سرور شبکه
- اطمینان از عملکرد بهینه و پاسخگویی پایگاه داده مرکزی به درخواستهای فرانت اند
- همکاری با تیم توسعهدهندگان فرانت اند برای یکپارچهسازی UI با منطق سمت سرور
- پیادهسازی فرآیندهای امنیت و حفظ اطلاعات
- طراحی رابط کاربری و سرویسهای بک اند
- توسعه برنامهها با نوشتن کدهای کاربردی و قابل تست
تحصیلات لازم برای استخدام برنامه نویس Node.js
برای فعالیت در بازار کار NodeJs تجربه کاری بسیار مهمتر از تحصیلات است. معمولاً سطح تحصیلات در موقعیتهای شغلی برنامهنویسی، حداقل لیسانس در رشتههای مرتبط مثل مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات ذکر میشود. با این حال، گذراندن دورههای موسسات خصوصی و تجربه کاری ذکر شده در رزومه میتواند بیشتر از تحصیلات توجه کارفرماها را به خود جلب کند. بنابراین اگر به صورت خصوصی دورههایی را گذراندهاید، در رزومه خود به آنها اشاره کنید. (اگر با قالب استاندارد رزومهنویسی آشنا نیستید، میتوانید از سرویس رزومه ساز جاب ویژن استفاده کنید.)
مهارتهای مدنظر کارفرماها برای استخدام برنامهنویس Node.js
اگر قصد فعالیت به عنوان برنامهنویس NodeJs را دارید لازم است با ابزارها و مفاهیم مختلفی آشنایی داشته باشید. بعضی از مهارتهایی که کارفرماها از برنامهنویس NodeJs انتظار دارند عبارتند از:
- تجربه کار در زمینه توسعه به زبان Node.JS
- دانش عمیق درباره Node.js و چارچوبهای آن (مثل Express و StrongLoop)
- درک عمیق از ماهیت برنامهنویسی آسنکرون
- دانش کافی در زمینه زبانهای برنامهنویسی سمت سرور (مثل Jade و EJS)
- دانش کافی در زمینه پیشپردازندههای CSS سمت سرور (مثل Stylus و Less)
- آشنایی کافی با تکنولوژیهای فرانت اند مثل HTLML5 و CSS3
- یکپارچهسازی منابع و پایگاههای دادهای مختلف در یک سیستم
- درک پایهای از اصول طراحی یک برنامه مقیاسپذیر
- درک تفاوتهای میان پلتفرمهای مختلف (دسکتاپ و موبایل) و بهینهسازی خروجیها برای هرکدام
- ایجاد اسکیمای داده برای پشتیبانی از فرآیندهای کسب و کاری مختلف
- پیادهسازی پلتفرمهای تست خودکار و تستهای واحد (Unit Test)
- درک عمیق از ابزارهای کد ورژنینگ مثل Git
- تجربه طراحی شیگرا در جاوا اسکریپت و SVG
- آشنایی با متدلوژیهای چابک مثل اسکرام
- تسلط بر جاوااسکریپت یا کافی اسکریپت
توجه کنید که بسته به نوع پروژهها و نیاز یک سازمان، همه یا تنها بخشی از مهارتهای ذکر شده مدنظر خواهد بود. برای آشنایی بیشتر با مهارتهای مدنظر کارفرماها در استخدام، میتوانید به صفحه موقعیتهای شغلی برنامه نویس Node.js سر بزنید.
نقشه راه و مسیر شغلی برنامهنویس Node.js
برای اینکه به یک برنامهنویس Node.js تبدیل شوید باید تجربه کدنویسی، دیباگ کردن و توسعه فرانت اند داشته باشید. همچنین تحصیلات دانشگاهی در رشتههای مرتبط با علوم کامپیوتر و آشنایی با HTML5 و CSS میتواند تاثیر زیادی در موفقیت شما داشته باشد. از آنجا که Node.js از دل جاوااسکرپیت بیرون آمده است، برنامهنویسها باید به خوبی با این زبان برنامهنویسی آشنا باشند. گذشته از مهارتهای نرمافزاری ذکر شده، همه برنامهنویسها باید همواره خود را به روز نگه داشته و اخبار جدید را در حوزه برنامهنویسی دنبال کنند.
از آنجا که Node یک پلتفرم متن باز است، بسیاری از دانشگاهها آموزش آن را در برنامه درسی خود نگنجاندهاند؛ به همین دلیل علاقهمندان به این رشته باید از کورسهای آنلاین آموزشی و کلاسهای موسسات خصوصی برای یادگیری Node.js استفاده کنند. برخی از این موسسات گواهی معتبر اتمام دوره نیز به دانشجویان ارائه میکنند که می تواند در تقویت رزومه کاری موثر باشد. برای شرکت در دورههای آموزشی آنلاین و دریافت مدرک، میتوانید به صفحه توانمندتر شو در سایت جاب ویژن مراجعه کنید.
شرایط بازار کار برنامهنویسی Node.js چگونه است؟
به گزارش Indeed تعداد آگهیهای شغلی برنامهنویس Node.js در سال گذشته بیش از ۵۷ درصد رشد داشته که این نشاندهنده افزایش چشمگیر محبوبیت این پلتفرم بین کسب و کارهای مختلف است. واقعیت این است که این شاخه از دنیای برنامهنویسی، همیشه مورد تقاضای سازمانهای مختلف است و افرادی که در این زمینه تخصص دارند، میتوانند به عنوان توسعهدهنده فرانت اند، توسعهدهنده UI/UX، مدیر سمت سرور و توسعهدهنده بک اند مشغول به کار شوند.
حقوق دریافتی برنامهنویس Node.js در ایران
طبق گزارش حقوق و دستمزد جاب ویژن که در سال ۱۴۰۰ منتشر شده، میانگین حقوق برنامه نویس Node.js در سال ۱۳۹۹ طبق جدول زیر بوده است.
سطح ارشدیت | میانگین حقوق دریافتی سال ۱۳۹۹ در تهران | میانگین دریافتی سال ۱۳۹۹ در شهرهای بزرگ |
جونیور | ۳ میلیون و ۷۰۰ | ۳ میلیون |
میانرده | ۵ میلیون و ۸۰۰ | ۶ میلیون |
سنیور | ۱۰ میلیون | ۶ میلیون |
همچنین میانگین حقوق درخواستی برنامه نویس نود جی اس در سال ۱۴۰۰ طبق جدول زیر بوده است:
سطح ارشدیت | میانگین حقوق درخواستی سال ۱۴۰۰ در تهران | میانگین حقوق درخواستی سال ۱۴۰۰ در شهرهای بزرگ |
جونیور | ۵ میلیون | ۴ میلیون |
میانرده | ۸ میلیون و ۳۰۰ | ۷ میلیون و ۷۰۰ |
سنیور | ۱۳ میلیون و ۷۰۰ | ۷ میلیون و ۷۰۰ |
میانگین حقوق درخواستی برنامه نویس نود جی اس در سال ۱۴۰۱ در تهران طبق جدول زیر است:
سطح ارشدیت | میانگین حقوق درخواستی سال ۱۴۰۱ در تهران |
جونیور و میانرده | ۱۲ میلیون |
سنیور | ۲۱ میلیون و ۷۰۰ |
همچنین میانگین حقوق درخواستی برنامه نویس نود جی اس در سال ۱۴۰۱ در شهرهای بزرگ، بهاندازه ۹.۶ میلیون تومان است.
حقوق برنامه نویس Node.js در کشورهای مختلف جهان
در این بخش به بررسی حقوق برنامهنویسهای این رشته در کشورهای آمریکا، کانادا، استرالیا و کشورهای اروپایی میپردازیم.
حقوق برنامهنویس Node.js در آمریکا
میزان حقوق دریافتی برنامهنویسها در آمریکا برحسب سابقه کار به صورت زیر است:
- سابقه کار کمتر از سه سال: ۶۶ هزار دلار سالانه
- سابقه کار ۴ تا ۶ سال: ۷۸ هزار دلار سالانه
- سابقه کار ۷ تا ۹ سال: ۸۷ هزار دلار سالانه
- سابقه کار ۱۰ تا ۱۴ سال: ۹۴ هزار دلار سالانه
حقوق برنامهنویس Node.js در کانادا
میزان حقوق دریافتی برنامهنویسها در کانادا برحسب سطح ارشدیت به صورت زیر است:
- جونیور: ۹۲ هزار دلار سالانه
- میانرده: ۱۱۰ هزار دلار سالانه
- سنیور: ۱۷۹ هزار دلار سالانه
حقوق برنامهنویس Node.js در استرالیا
میزان حقوق دریافتی برنامهنویسها در استرالیا برحسب سطح ارشدیت به صورت زیر است:
- جونیور: ۱۲۰ هزار هزار دلار سالانه
- میانرده: ۱۴۰ هزار دلار سالانه
- سنیور: ۱۵۰ هزار دلار سالانه
حقوق برنامهنویس Node.js در کشورهای اروپایی
میزان حقوق دریافتی برنامهنویسها در اروپا برحسب سطح ارشدیت طبق جدول زیر است:
جونیور | میانرده | سنیور | |
انگلیس | ۵۱ هزار دلار (۳۸ هزار پوند) | ۸۱ هزار دلار (۶۰ هزار پوند) | ۱۱۵ هزار دلار (۸۵ هزار پوند) |
اوکراین | متوسط دریافتی حدود ۱۲ هزار دلار سالانه است. | ||
آلمان | متوسط دریافتی حدود ۵۵ هزار دلار سالانه است. | ||
سوئیس | متوسط دریافتی حدود ۱۰۸ هزار دلار سالانه است. | ||
دانمارک | متوسط دریافتی حدود ۱۰۶ هزار دلار سالانه است. | ||
هلند | متوسط دریافتی حدود ۵۹ هزار دلار سالانه است. | ||
بلژیک | متوسط دریافتی حدود ۵۱ هزار دلار سالانه است. |
حقوق برنامهنویس Node.js فریلنس در جهان
برنامهنویسهای فریلنسر جونیور سالانه ۶۰ هزار دلار، میانردهها ۷۳ هزار دلار و سنیورها ۸۶ هزار دلار (به طور متوسط) درآمد دارند.
جمعبندی
در سالهای اخیر برنامهنویسی Node.js میان سازمانها و برنامهنویسها محبوبیت زیادی پیدا کرده است. به همین دلیل در سایتهای استخدامی، تعداد آگهیهای استخدام برنامه نویس Node.js هم رشد کرده است. در برنامهنویسی Node.js، تمرکز اصلی روی برنامهنویسی سمت سرور است؛ در واقع هدف اولیه پیدایش Node.js، بهبود زمان پاسخگویی سمت سرور و کاربر و کاهش خطاهای ناشی از عدم پاسخگویی سرور بوده است. ویژگی هایی مثل همزمانی، رویدادمحوری، سرعت بالا و تک نخی بودن Node.js منجر به کاهش هزینههای سازمانها و افزایش مقیاسپذیری برنامهها میشود. به همین دلیل شرکتهای بزرگی مثل لینکدین و نتفلیکس وبسایتهای خود را با Node.js توسعه دادهاند.
شما می توانید با مراجعه به سایت کاریابی و استخدام جاب ویژن از آخرین فرصتهای شغلی حوزه برنامهنویسی مطلع شوید. همچنین میتوانید از طریق این سایت اقدام به جذب نیروی انسانی موردنیاز سازمان خود کنید.
منبع: nodejs.dev