شرایط و نیازمندیهای شغل انباردار چیست و کار کردن به عنوان انباردار چگونه است؟
فهرست مطلب
تمامی سازمانهای تولید، پخش و فروش کالاهای فیزیکی نیازمند استخدام انباردار هستند. حفظ نظم و نظارت بر ورود و خروج کالاها در انبار، بسیار اهمیت دارد. انبارداری، برخلاف آن چیزی که ممکن است خیلی از مردم تصور کنند، به هیچ عنوان کار راحتی نیست.
کسی که در این جایگاه شغلی قرار میگیرد، باید مهارتهای نرم متعددی داشته باشد. این شغل، علاوه بر مسئولیتهای سنگینش، به کسی نیاز دارد که بتواند در ساعت غیراداری نیز در دسترس باشد.
ممکن است تصور کنید که انبارداری یک شغل بدون آینده است و جای پیشرفت در آن وجود ندارد؛ باید به شما بگوییم که اصلا اینطور نیست و انبارداری، سابقهی کاری بسیار خوبی برای به عهده گرفتن مسئولیتهای لجستیکی سنگینتر در سازمانهای بزرگ محسوب میشود. به غیر از سازمانهای تجاری، سازمانهای دولتی نیز به استخدام انباردار نیاز دارند.
در این مقاله ار سایت استخدام جاب ویژن میخواهیم شما را با شغل انبارداری و شرایط کاری و نیازمندیهای این شغل آشنا کنیم. با جاب ویژن همراه باشید.
انبار چیست و انباردار کیست؟
انبار (warehouse) به یک مکان از قبل تعیین شده گفته میشود که برای نگهداری و مدیریت لجستیکی بهینهی کالاها، در نظر گرفته شده است. به جای واژهی انبار میتوانیم از عبارت «مرکز پخش» (distribution center) نیز استفاده کنیم. واژههای «بهینه» و «از قبل تعیین شده» اهمیت زیادی در این تعریف دارند.
انبار، یک حلقهی مهم در زنجیرهی تأمین است که کالاها در آن ذخیره میشود و متناسب با نیاز، توزیع میگردند. بنابراین، در هر انبار، فرایندهای ورود کالا، ذخیرهسازی و خروج کالا به طور پیوسته در جریان هستند.
مواد خام از طرف تأمینکنندگان و محصولات نهایی از طرف تولیدکنندگان به انبار ارسال میشوند و در جای مخصوص و مشخص خود قرار میگیرند و سپس از طریق مابقی زنجیرهی تأمین، به مصرفکننده، تحویل داده میشوند.
در مجموع میتوان گفت که دو نوع انبار وجود دارد:
- انبارهای غیر مستقل: انبارهایی که متعلق به یک سازمان خاص هستند.
- انبارهای مستقل: این انبارها، به صورت قراردادی و پروژهای، کار انبارداری را برای سازمانهای مختلف انجام میدهند.
هر انباری، نیازمند استخدام انباردار است. انباردار به کسی گفته میشود که مسئولیت دریافت، نگهداری ایمن و تحویل کالاهای انبار بر عهدهی او است.
کسی که در این جایگاه شغلی قرار دارد، به فعالیتها و عملیات روزمرهی انبار، شامل تحویل و دریافت کالاها، بازرسی انبار، ثبت تراکنشهای انبار و نگهداری بهینه و ایمن از کالاهای موجود در انبار مشغول است.
انباردار باید در محل انبار حضور داشته باشد، محمولههای ورودی را از نظر کمیت و کیفیت بررسی کند، هماهنگیهای لازم برای تحویل یا دریافت کالاها را انجام دهد و فهرست دقیقی از کالاهای موجود در انبار و ویژگیهای آنها داشته باشد.
مطلب مرتبط: میزان درآمد و حقوق انباردار در ایران چقدر است؟
چرا سازمانها نیازمند استخدام انباردار هستند؟
هر انبار نیازمند نظارت دقیق بر ورود و خروج کالاها است. به علاوه، جای هر کالا در انبار باید مشخص باشد تا از مشکلاتی مثل کمبود غیر منتظرهی جا در انبار و تأخیر در تحویل کالا، جلوگیری شود.
سازمانها برای اجرا و نظارت بر اینکارها، کارگر و انباردار جذب میکنند. کارگران انبار، زیر نظر انباردار و با دستورات او، کارهای اجرایی را انجام میدهند و وظیفهی کلی انباردار، مدیریت انبار به شیوهای است که ورود، نگهداری و خروج کالاها از انبار، بدون هیچ گیر یا مشکلی انجام شود. در کل میتوان گفت که انبارداری، به ویژه برای یک سازمان بزرگ، یک کار تخصصی است و هر کسی نمیتواند از عهدهی این کار بر بیاید.
سازمانها برای انجام پنج عملیات اصلی انبارداری، نیازمند استخدام سرپرست انباردار هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
دستهبندی
انباردار باید کالاهایی را که تحویل میگیرد، بر اساس پارامترها و مفاهیم مختلف، دستهبندی (sort) کند. استفاده از یک نوع دستهبندی، به هیچ وجه در این کار توصیه نمیشود. دستهبندیها میتوانند بر اساس موارد زیر باشند:
- نوع کالا
- شرایط نگهداری
- اندازه
- میزان گردش آن کالا در انبار
- و …
ترتیببندی
ترتیببندی (set) کالاها در انبار از اهمیت بسیار زیادی برای انجام بهینه و سریع کارها و پیشگیری از دوبارهکاری، دارد.
تمیزکاری
تمیز کردن (shine) یکی از ضروریات انبارداری است که باید مطابق با یک برنامهی منظم انجام شود تا انبار، همیشه فضای کافی برای استفاده داشته باشد و کارها به صورت بهینهتری انجام شوند. سرویس کردن منظم دستگاهها و ماشینآلات انبار نیز در این حوزه جای دارد.
استانداردسازی
استانداردسازی (standardize) به معنی برچسبگذاری روی هر کالایی است که وارد انبار میشود. این برچسبها حاوی اطلاعات دقیقی از آن محصول هستند و میتوانند بارکددار نیز باشند تا انباردار و کارگران انبار با اسکن کردن این بارکدها، اطلاعات دقیقتری در رابطه با آن کالا به دست بیاورند. این کار، انبارداری را بسیار بهینه و روان میکند.
لینک مرتبط: ساخت رزومه با رزومه ساز حرفه ای جاب ویژن
پیوستگی و پایداری انبارداری
چهار عملیاتی که در بالا آنها را توضیح دادیم، باید به صورت پیوسته و مطابق برنامهی زمانی از پیش تعیین شده، انجام شوند تا انبارداری به صورت پایدار و پیوسته انجام شود. به این کار، پایداری (sustain) گفته میشود.
به پنج عملیاتی که در بالا برای شما توضیح دادیم، پنج S انبارداری گفته میشود.
شرایط استخدام انباردار چیست؟
با اینکه ممکن است در نگاه اول، این شغل، کاملا غیر تخصصی به نظر برسد که فقط نیاز به مجموعهای از مهارتهای نرم دارد، اما انباردار باید با اصول لجستیک آشنایی کامل داشته باشد؛ خواه این اصول را از طریق تحصیلات در رشتههای مرتبط فراگرفته باشد، خواه آنها را با شرکت کردن در دورههای کارآموزی و کارگاههای لجستیک آموخته باشد.
در استخدام انباردار به چه مهارتهایی توجه میشود؟
با اینکه بعضی از کارفرمایان تأکیدی به مدرک تحصیلی در آگهیهای استخدامی برای گروه شغلی انبارداری ندارند، اما معمولا، حداقل مدرک تحصیلی لیسانس در یکی از رشتههای زیر برای پذیرفته شدن در این جایگاه شغلی، به ویژه در سازمانهای بزرگ و کسبوکارهای مدرنتری که از شیوههای بهروزتر مدیریتی استفاده میکنند، ضروری است:
- حسابداری
- اقتصاد
- مهندسی صنایع
- مدیریت بازرگانی
- MBA
البته بعضی از سازمانها، مدرک کاردانی رشتههای فوق را نیز میپذیرند.
به علاوه، بعضی از سازمانها برای این جایگاه شغلی نیازمند کسانی هستند که با زمینهی فعالیت سازمان، آشنایی داشته باشند. بعضی دیگر از سازمانها نیز انبارهایی خاص با شرایط ویژه دارند که ممکن است انبارداری آنها نیازمند دانش تخصصی در رشتههایی به غیر از رشتههای فوق باشد. برای مثال ممکن است در آگهی استخدام انباردار، از رشتهای مثل رشتههای زیر دعوت به همکاری شده باشد:
- مهندسی برق
- داروسازی
- مهندسی صنایع
- مهندسی نفت
- مهندسی صنایع غذایی
- مهندسی کشاورزی
- و …
کارفرمایان برای استخدام انباردار به چه مهارتهایی توجه دارند؟
انبارداری شغلی است که خیلی بیشتر از سطح تحصیلات، به مجموعهی گستردهای از مهارتهای سخت و نرم و البته، تجربه نیاز دارد.
مهارتهای سخت به مهارتهایی گفته میشود که تنها از طریق آموزش و تجربه، کسب میشوند. به عنوان مثال، مهارتهای سختافزاری از مهمترین مهارتهای مورد نیاز برای این شغل هستند. در مقابل، مهارتهای نرم، مهارتهایی ذاتی هستند که با تمرین کردن، تنها میتوان آنها را تقویت کرد. به عنوان مثالی از مهارتهای نرم، میتوان به مهارت در سازماندهی به عنوان یک مهارت بسیار مهم برای سرپرستی یک انبار، اشاره کرد.
مهارتهای سخت مورد نیاز در انبارداری
- مهارتهای حسابداری
- مهارتهای نرمافزاری:
- مجموعهی آفیس شامل مایکروسافت ورد، مایکروسافت اکسل، مایکروسافت اوت لوک
- ERP
- WMS
- نرمافزارهای مدیریت انبار مثل موارد زیر:
- مایکروسافت داینامیکس NAV
- Dynamics 365 Business Cental
- نرمافزارهای ایرانی مثل چرتکه و فرداد
- مهارت در کار کردن با دستگاههای بارکد خوان و دیگر تجهیزات سختافزاری مورد استفاده در انبار
مهارتهای نرمی که در انبارداری اهمیت دارند
- مهارتهای ارتباطی قوی: معمولا انباردار باید به طور پیوسته با کارگران انبار، کارفرمایان و افراد دارای جایگاه شغلی بالاتر در بخش لجستیک سازمان دارند و دیگر عناصر زنجیرهی تأمین مثل پیکها و رانندهها، در ارتباط باشد. مهارتهای ارتباطی قوی برای ارتباط سازنده با این افراد در انبار اهمیت بسیار زیادی دارد. این مهارتها شامل مهارتهای زبانی و مهارتهای نوشتاری است و انجام کارهای انبارداری را بسیار سادهتر میکنند.
- مهارت در کار تیمی: کار انبارداری و تمامی مشاغل لجستیکی، نیازمند سطح بالایی از هماهنگی و کار تیمی بین افراد و عناصر مختلف در زنجیرهی تأمین هستند.
- مهارت در حل مسئله: این شغل همانند دیگر مشاغل لجستیکی همواره با چالشها و مسائل جدیدی همراه است و کسی که در این جایگاه قرار میگیرد، باید بتواند هر مسئلهای که پیش رویش قرار میگیرد را به سریعترین و بهینهترین شکل ممکن، حل کند.
- انعطافپذیری: از آنجایی که یک انباردار وظایف و مسئولیتهای متعددی دارد، باید انعطافپذیری لازم برای بر عهده گرفتن مسئولیتهای مختلف یا کار کردن در ساعات غیر متعارف، بازههای زمانی کوتاه و روزهای تعطیل را از خودش نشان دهد.
- مهارت در انجام چندین کار به صورت همزمان: این شغل، پیچیدگی بسیار زیادی دارد و شامل انجام وظایف و کارهای متعدد به صورت همزمان میباشد. کسی که در این جایگاه شغلی قرار میگیرد باید بتواند به طور همزمان، هم بر فرایند دریافت کالا، هم بر فرایند انبار کردن کالا و هم بر فرایند تحویل دادن کالا نظارت داشته باشد.
- مهارت در سازماندهی: شاید بتوان گفت که مهمترین مهارتی که کارفرمایان در هنگام استخدام انباردار به آن توجه دارند، مهارت در سازماندهی است. انباردار باید یک فرد بسیار منظم و دقیق باشد و برای دقیقه به دقیقهی ساعات کاریاش، برنامهای از پیش تعیین شده داشته باشد. انبارداری یک شغل بسیار پیچیده است و اگر کوچکترین بینظمی در جایگاه شغلی رخ دهد، کل زنجیرهی تأمین با مشکل مواجه خواهد شد.
تجربهی مورد نیاز برای شغل انبارداری
یکی از مهمترین پارامترهایی که کارفرمایان در هنگام استخدام انباردار به آن توجه دارند، تجربهی کار به عنوان کارگر انبار، کمک انباردار، انباردار یا دیگر مشاغل لجستیکی است. معمولا کسی که قرار است در این جایگاه شغلی قرار بگیرد، باید حداقل پنج سال، سابقهی کار در سمت مشابه را داشته باشد.
برای مشاهدهی آگهیهای استخدام انبارداری، کلیک کنید.
وظایف و مسئولیتهای شغلی انباردار
- بررسی کیفیت و کمیت کالاها در هنگام دریافت و در هنگام تحویل
- نظارت بر نحوهی نگهداری از کالاها در انبار
- سازماندهی انبار و تعیین مکان مشخص برای هر نوعی از کالاها
- نظارت بر نحوهی کار کردن کارگران انبار و هدایت و آموزش آنها
- نظارت بر جابهجایی، نگهداری و توزیع کالاها
- برطرف کردن مشکلات مربوط به تحویل کالاها
- ایجاد یک محیط کاری مثبت و سازنده بر اساس سیاستهای سازمان
- کار کردن به صورت هماهنگ با بخشهای کنترل کیفیت، تولید و تحلیل زنجیرهی تأمین در سازمان
- برسی، تشخیص، برنامهریزی و مدیریت لجستیکهای خاص و فرایندهای انبارداری که شامل اطمینان از عملکردی بودن سیستمهای گزارشدهی، کنترل داخلی و حسابداری و اطمینان از نگهداری تمامی این اسناد در جای یک مناسب میباشد.
- انجام دیگر کارهای انبارداری شامل بارگیری، خالیکردن بار، مرجوع کردن
ساعات و شرایط کاری
انباردار، همانطور که از نامش پیداست، در انبار کار میکند. انبارها، معمولا سولههایی بزرگ و سربسته هستند ولی ممکن است دمای آنها در زمستان و تابستان، تفاوت زیادی با دمای بیرون نداشته باشد. مسئول انبار باید با کارگران ارتباط مستقیم داشته و به افراد دارای جایگاه شغلی بالاتر در تیم لجستیک سازمان، پاسخگو باشد.
این شغل معمولا ساعات کاری مشخصی ندارد و ممکن است در هر ساعتی از شبانهروز، مجبور به حضور در محل کار باشید. همچنین، این کار به هیچ عنوان، یک کار پشت میزی نیست و دوندگی زیادی دارد و ساعتها باید سر پا باشید. بعضی از سازمانها، انباردارهای شیفتی دارند.
مزایا و معایب شغل انبارداری
شغل انبارداری برای کسانی مناسب است که کار کردن در فضای بسته را دوست دارند، اما نمیخواهند پشت میزنشین باشند. کسی که در این جایگاه شغلی قرار میگیرد، در طول روز، ساعات زیادی را پیاده روی میکند که برای سلامتی بسیار مناسب است. به علاوه، انبارداری، دروازهی ورود به مشاغل سطح بالاتر لجستیکی است.
البته، این شغل مسئولیتهای سنگینی دارد و کوچکترین اشتباه یا غفلتی میتواند منجرا به ضررهای مالی هنگفتی شود. به علاوه، تعداد کارهایی که یک انباردار باید انجام دهد، بسیار زیاد است و حقوق این شغل، چندان بالا نیست.
کدام سازمانها نیازمند استخدام انباردار هستند؟
- سازمانها و ادارات دولتی
- شرکتهای فعال در حوزهی ساختوساز
- فروشگاههای بزرگ و زنجیرهای
- عدهفروشیها
- شرکتهای تولیدی و کارخانهها
- شرکتهایی که به طور تخصصی، خدمات انبارداری و پخش انجام میدهند
- نیروهای مسلح
- و …
استخدام انباردار داروخانه
داروخانهها و داروسازیها از جمله سازمانهایی هستند که نیازمند انبارداری میباشند. انبارداری داروخانه، کاری تخصصی است و کسی که در این سمت قرار میگیرد، باید با داروها آشنایی کامل داشته باشد.
معمولا، شرط استخدام انباردار داروخانه ، داشتن حداقل مدرک تحصیلی لیسانس داروسازی یا گذراندن دورهی تکنسین داروخانه است.
استخدام انباردار پروژه
معمولا شرکتهای فعال در حوزهی ساختوساز، برای پروژههای ساختمانی بزرگ، نیازمند استخدام انباردار پروژه هستند.
استخدام انباردار در عسلویه
اگر در جستجوی کار انبارداری با دستمزد بالا هستید، میتوانید برای آگهیهای استخدام انباردار عسلویه، رزومه ارسال کنید. البته، عسلویه آبوهوایی بسیار گرم، شرجی و فوقالعاده آلوده دارد. به همین دلیل، حقوق کار کردن در انبارهای قطب پتروشیمی ایران، در مقایسه با دیگر نقاط کشور، بالاتر است.
استخدام انباردار در پرند
شهر پرند در نزدیکی شهر تهران قرار دارد و به دلیل قیمت پایین زمین در این شهر، بسیاری از شرکتهایی که در تهران فعالیت دارند، به ویژه شرکتهای پخش کالا، انبارهای خود را در شهر پرند قرار دادهاند. بنابراین، نیاز به استخدام انباردار در پرند، بسیار زیاد است. قیمت مسکن به ویژه در فازهای، ۴، ۵ و ۶ پرند، در مقایسه با تهران بسیار پایینتر است و برای رفتوآمد به تهران نیز میتوان از قطار محلی تهران-پرند استفاده کرد.
مسیر شغلی انبارداری چگونه است؟
پیش از اینکه در این جایگاه شغلی قرار بگیرید، باید حداقل پنج سال سابقهی کارهای لجستیکی داشته باشید. همانطور که پیش از این گفتیم، مدرک تحصیلی در این شغل خیلی مهم نیست اما اگر بخواهید سریعا پیشرفت کنید، تحصیلات در رشتههای اقتصاد، مدیریت بازرگانی، مدیریت کسبوکار، حسابداری یا مهندسی صنایع در سطح لیسانس برای شما کافی است.
سپس، میتوانید به عنوان کمک انباردار استخدام شوید. با چند سال کسب تجربه به عنوان کمک انباردار، میتوانید به جایگاه شغلی انباردار برسید. با این حال، انبارداری، برخلاف آنچه که خیلیها تصور میکنند، انتهای خط نیست.
در صورتی که در این جایگاه شغلی عملکرد خوبی داشته باشید، میتوانید پس از چند سال به جایگاههای شغلی سطح بالاتر در بخش لجستیکی یک سازمان معتبر برسید. به عنوان مثال، ممکن است مدیریت لجستیکی یک سازمان در یک محدودهی جغرافیایی وسیع به شما سپرده شود. در انتها نیز میتوانید به جایگاههای مدیریتی بالاتر در سازمان برسید.
نحوهی جستجوی کار انبارداری
برای جستجوی کار انبارداری و پیدا کردن آگهیهای استخدام جدید در گروه شغلی لجستیک، میتوانید به وبسایت کاریابی اینترنتی جابویژن مراجعه کنید. در قسمت بالایی صفحهی اصلی این سایت میتوانید در کار «گروه شغلی»، گزینهی «لجستیک/انبارداری/حملونقل» را انتخاب و سپس، روی دکمهی جستجو، کلیک کنید.
جمعبندی
خیلی از سازمانهای دولتی و شرکتهای خصوصی، برای نگهداری و توزیع کالاها، دارای انبار میباشند. مدیریت انبار، به عهدهی انباردار است و کسی که در این سمت قرار میگیرد، باید اصول پنج گانهی انبارداری را رعایت کند و به سه فرایند دریافت، نگهداری و تحویل کالا، نظارت داشته باشد.
این شغل نیازمند مهارتهای نرم متعددی، به ویژه مهارت در سازماندهی است. به علاوه، انباردار باید در کار کردن با مجموعهی نرمافزاری مایکروسافت آفیس و چندین نرمافزار حسابداری و انبارداری، مهارت داشته باشد.
بسیاری از سازمانها برای جذب انباردار، توجه چندانی به تحصیلات ندارند و عمدتا روی تجربه و سابقه کار تأکید میکنند. با این حال، داشتن حداقل مدرک تحصیلی کاردانی یا کارشناسی در یکی از رشتههای حسابداری، مدیریت بازرگانی، مدیریت کسبوکار، اقتصاد و مهندسی صنایع، شانس شما را برای تصاحب فرصتهای شغلی مرتبط، بالا میبرد.
انبارداری شغل چندان پردرآمدی نیست و کار پرزحمتی محسوب میشود و گاهی اوقات نیازمند کار در ساعات غیر متعارف و روزهای تعطیل است. با این حال، این شغل، دروازهای به مشاغل لجستیکی سطح بالاتر در سازمانهای بزرگ است.
پس از پایان تحصیلات خود در رشتههای فوق، میتوانید به عنوان کمک انباردار مشغول به کار شوید و پس از کسب سابقه کار کافی، برای آگهیهای استخدام انباردار رزومه بفرستید.