گزارش کارآموزی چیست و چگونه می‌ توانیم یک گزارش کارآموزی خوب بنویسیم؟

نوشته شده توسط امیر ظاهری
زمان مطالعه: 7دقیقه
گزارش کارآموزی چیست و چگونه می‌ توانیم یک گزارش کارآموزی خوب بنویسیم؟

گزارش کارآموزی یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر دوره کارآموزی است که به دانشجویان و کارآموزان کمک می‌کند تا تجربه‌های خود را مستند کنند. این گزارش نه‌تنها به ارزیابی عملکرد کارآموز به‌وسیله اساتید و کارفرمایان کمک می‌کند، بلکه به خود کارآموز امکان می‌دهد تا تجربیات و دانش کسب‌شده خود را مرور کرده و تحلیل کند. در این مقاله به بررسی نحوه نوشتن گزارش کار کارآموزی و اهمیت آن می‌پردازیم.

منظور از گزارش کارآموزی چیست؟

گزارش کارآموزی چیست

گزارش کارآموزی مستندی است که کارآموزان پس از اتمام دوره کارآموزی خود تهیه می‌کنند تا فعالیت‌ها، تجربیات و دانش کسب‌شده خود را به‌تفصیل شرح دهند. این گزارش به ارزیابی عملکرد کارآموز و مستندسازی تجربه‌ها کمک می‌کند و به‌عنوان یک مرجع در آینده مورداستفاده قرار می‌گیرد.

ارائه گزارش کار کارآموزی در بسیاری از سازمان‌ها برای تکمیل دوره، ضروری است. شما با ارائه گزارش هفتگی کارآموزی کامپیوتر، معماری و…، به کارفرمای خود می‌گویید که در طول دوره کارورزی چه مهارت‌ها و تجربیاتی کسب کرده‌اید.

گزارش کارآموزی (internship report) شامل جزئیات مرتبط باتجربه‌ کارآموزی مانند معرفی محل کارآموزی، توصیف جایگاه خود در سازمان، وظایفی که انجام داده‌اید و مهارت‌هایی که آموخته‌اید، است. کارفرما می‌تواند علاوه بر ارزیابی عملکرد شما در طول دوره با استفاده از این گزارش، دوره‌های کارآموزی آتی را بهبود ببخشد.

تمامی برنامه‌های کارآموزی نیازمند گزارش پایانی نیستند. بااین‌حال، اگر سازمانی که شما در دوره‌ آن شرکت کرده‌اید، از شما این گزارش را می‌خواهد، برای انجام آن زمان کافی را اختصاص دهید؛ زیرا نوشتن درست آن نه‌تنها شانس شما را برای جذب شدن در آن سازمان بالا می‌برد، بلکه به شما کمک می‌کند تا تمامی جزئیات دوره را مرور کرده و چیزهایی را که آموخته‌اید، به‌سرعت فراموش نکنید. حتی اگر سازمان از شما گزارش نخواهد، تهیه‌ این گزارش برای استفاده‌ شخصی بسیار مفید است.

در رابطه با دوره‌های کارآموزی و مزایای آن‌ها بیشتر بخوانید.

هدف اصلی سازمان‌ها از برگزاری دوره‌های Internship چیست؟

ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چرا سازمان‌ها، چنین دوره‌هایی را برگزار می‌کنند. شاید بتوان گفت که مهم‌ترین هدف سازمان‌ها، به‌ویژه سازمان‌های خصوصی و تجاری از برگزاری internship، شناسایی استعدادهای برتر و رشد و پرورش آن‌ها به‌منظور جذب شایسته‌ترین افراد در پایان دوره است.

گاهی اوقات سازمان‌ها در رابطه با این موضوع در ابتدای دوره به کارآموزان اطلاع می‌دهند؛ اما گاهی اوقات این موضوع را مطرح نمی‌کنند. درهرصورت، شما به‌عنوان یک کارآموز رشته کامپیوتر، برق و… باید کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید و در پایان با یک گزارش کارآموزی خوب، عملکرد خود در طول دوره را در ذهن کارفرما تازه کنید. در این صورت شانس استخدام شما در آن سازمان افزایش خواهد یافت.

چرا باید در دوره‌های کارآموزی شرکت کنیم؟

چرا در دروه های کارآموزی شرکت کنیم

اگر سری به صفحه‌ «فرصت‌های شغلی» در سایت استخدام جاب ویژن بزنید و آگهی‌های شغلی رشته کامپیوتر، معماری، برق، حسابداری و… را مطالعه کنید، خواهید دید که یکی از مهم‌ترین معیارهای موردنظر کارفرمایان برای شروع همکاری با کارجویان، سابقه کاری است.

برای افرادی که تازه فارغ‌التحصیل شده‌اند و هیچ سابقه کاری ندارند، این سوال پیش می‌آید که در شرایطی که تمام کارفرمایان سابقه کار می‌خواهند، چگونه می‌توان وارد بازار کار شد و سابقه کاری کسب کرد؟ یک راه‌حل ساده برای این مشکل وجود دارد: گذراندن دوره کارآموزی یا Internship.

بسیاری از سازمان‌ها برای آماده‌سازی دانشجویان یا فارغ‌التحصیلان دانشگاهی جهت ورود به محیط کار، دوره‌های کارآموزی برگزار می‌کنند و در انتهای دوره از کارآموزان یک گزارش کارآموزی (Internship Report) می‌خواهند.

دوره کارآموزی، نقش بسیار مهمی در بالا رفتن شانس استخدام شما در آن سازمان یا حتی در سازمان‌های دیگری دارد که پیش از تصمیم‌گیری برای شروع همکاری با شما، با کارفرماهای قبلی تماس می‌گیرند. برای شرکت در دوره‌های کارآموزی مشاغل مختلف، کلیک کنید.

در بسیاری از دوره‌های کارآموزی، کارفرما شما را بیمه می‌کند و سابقه‌ بیمه به‌عنوان سابقه کار برای شما محسوب می‌شود. حتی اگر دوره کوتاه باشد و بیمه نشوید، می‌توانید در هنگام ارسال رزومه برای فرصت‌های شغلی یا در هنگام مصاحبه‌های استخدامی، به دوره‌ کارآموزی خود اشاره‌کنید. از دیگر مزیت‌های دوره‌های کارآموزی مهندسی عمران، برق و… می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در برخی از این دوره‌ها (به‌خصوص دوره‌های کارآموزی رشته کامپیوتر) به کارآموزان حقوق پرداخت می‌شود. در برخی از موارد این حقوق در حد حقوق وزارت کاری یا حتی بیشتر است.
  • دوره‌های کارآموزی تجربه‌ شما را بالا می‌برند.
  • مهارت‌های نرم (soft skills) و مهارت‌های سخت (hard skills) شما در طول دوره‌های کارآموزی تقویت می‌شوند.
  • ارتباطاتی سازنده با دیگر کارآموزان و حتی کارفرما و همکاران خود برقرار می‌کنید.

چگونه گزارش کارآموزی بنویسیم؟

با جستجوی ساده‌ای در اینترنت می‌توانید به صفحاتی برسید که خدمات دانلود رایگان نمونه گزارش کارآموزی حسابداری، مهندسی بهداشت حرفه‌ای، مهندسی عمران و سایر رشته‌ها را ارائه کرده‌اند. پیشنهاد ما به شما این است که به‌جای استفاده از یک فرم‌ آماده، شخصا نحوه نوشتن گزارش کار کارآموزی دانشگاه آزاد و دولتی را بیاموزید.

در این صورت دیگر فرقی ندارد که قصد نوشتن گزارش کارآموزی برق صنعتی را دارید یا هر رشته دیگری؛ تنها با دانستن این نکات می‌توانید به توانایی خود تکیه کرده و یک گزارش دقیق و استاندارد بنویسید. بر اساس مطلبی که در سایت Indeed آورده شده است، مراحل اصلی نوشتن گزارش کارآموزی عمران، معماری و… عبارت‌اند از:

  • نوشتن صفحه‌ عنوان یا همان صفحه‌ اول
  • نگارش فهرست مطالب
  • نوشتن بخش اطلاعات کلی و سابقه‌ سازمان
  • تشریح موقعیت و وظایف خود در سازمان
  • تشریح تجربیات و مهارت‌هایی که در طول دوره کسب کرده‌اید
  • نتیجه‌گیری و پیشنهادات

۱- صفحه اول گزارش کارآموزی

صفحه اول گزارش کارآموزی

صفحه اول فرم گزارش شما باید شامل نام و نام خانوادگی، کلاس، نام سرپرست کارآموزی، تاریخ و نام سازمان باشد. بسیاری از کارآموزان این صفحه را به‌طور کامل نمی‌نویسند؛ بنابراین، نوشتن کامل و جذاب آن می‌تواند وجه تمایز گزارش شما با دیگران باشد.

۲- فهرست مطالب

قرار دادن فهرست مطالب در هنگام گزارش‌نویسی می‌تواند بسیار مفید باشد؛ زیرا زمانی که کارفرما یا هر فرد دیگری می‌خواهد آن را مطالعه کند، به‌راحتی می‌تواند بخش موردنظر خود را پیدا کند.

۳- متن مقدمه

متن مقدمه برای نمونه گزارش کارآموزی وکالت، معماری و… باید شامل معرفی محل کارآموزی، معرفی شرکت و سابقه‌ آن مانند تاریخ تأسیس، هدف سازمان، کارهای روزانه‌ سازمان و سایر اطلاعات مرتبط دیگر باشد.

شاید به این فکر کنید که کارفرما این اطلاعات را در اختیار دارد؛ اما نوشتن آن‌ها نشان می‌دهد که شما سازمانی را که در آن دوره گذرانده‌اید، به‌خوبی می‌شناسید. این موضوع می‌تواند برای کارفرما جذاب باشد و شانس استخدام شما در آن سازمان را بالا ببرد. به‌علاوه، ممکن است در هنگام شرکت در مصاحبه‌های شغلی سازمان‌های دیگر، از شما درخواست شود تا گزارش کار کارآموزی خود را ارائه دهید.

۴- موقعیت و وظایف شما در سازمان

بخش اصلی در گزارش کارآموزی عمران، برق و… روی تجربیاتی متمرکز است که در طول دوره در سازمان داشته‌اید. پیش از اینکه در رابطه با تجربیات و مهارت‌هایی که کسب کرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اید‌ صحبت کنید، بهتر است که جایگاه و وظایف خود را در سازمان به‌صورت دقیق تشریح نمایید. این کار به مخاطب دید بهتری در رابطه با دوره‌ای که سپری کرده‌اید، خواهد داد و به شما این امکان را می‌دهد تا در رابطه با دستاوردهای خود در طول دوره، صحبت کنید.

لینک مرتبط: استخدام کارآموز در بهترین شرکت‌ها

۵- تجربیات و مهارت‌هایی که در طول دوره کسب کرده‌اید

در بخش اصلی گزارش خود باید در رابطه با تجربیات و مهارت‌های خاصی که در طول دوره در دفتر فنی، کارگاه یا محل شرکت آموخته‌اید، صحبت کنید. سعی کنید این مهارت‌ها و تجربیات را به سابقه‌ آموزشی خود، ارتباط دهید. به‌علاوه، جزئیات تجربیاتی را که در سازمان داشته‌اید، تشریح کنید.

۶- نتیجه‌گیری و پیشنهادات

شما می‌توانید در رابطه با مهارت‌ها و تجربیاتی که تمایل داشته‌اید بیاموزید، صحبت کنید. برای مثال اگر به دنبال یادگیری مهارت‌های ارتباط مستقیم با مشتری بوده‌اید، می‌توانید در رابطه با آن صحبت کنید. همچنین اگر امید داشته‌اید در جنبه‌های فنی کار مشارکت بیشتری داشته باشید، به این موضوع اشاره‌کنید.

این اطلاعات ضمن اینکه به‌طور غیرمستقیم به کارفرما القا می‌کند که شما میل و انگیزه‌ زیادی برای یادگیری دارید، به او کمک می‌کند تا نقطه‌ضعف‌های دوره را پیداکرده و آن‌ها را در دوره‌های بعدی، برطرف کند.

به یاد داشته باشید که ممکن است افراد متعددی مانند مربی شما، واحد منابع انسانی یا مدیریت سازمان این گزارش را مطالعه کنند. به‌علاوه، اگر دوره‌ کارآموزی بخشی از دوره‌ تحصیلی شما باشد، این گزارش ممکن است به دست اساتید و هم‌کلاسی‌های شما برسد؛ بنابراین، در هنگام گزارش‌نویسی کاملا حرفه‌ای عمل کرده و پیش از ارائه‌ گزارش، چندین بار آن را بخوانید و اصلاح کنید.

گزارش کارآموزی عمران

گزارش کارآموزی عمران

نحوه‌ نوشتن فرم گزارش کارآموزی عمران تفاوت چندانی با گزارش‌های دیگر دوره‌ها ندارد. درصورتی‌که در طول دوره به‌صورت هفتگی یا روزانه به محل پروژه سر می‌زنید، بهتر است از محل پروژه عکس بگیرید و آن‌ها را ضمیمه‌ گزارش خود کنید.

محاسباتی را که در طول پروژه انجام داده‌اید و نقشه‌هایی که کشیده‌اید، باید در گزارش پایان دوره‌ شما موجود باشند. یکی از نکاتی که باید در طول دوره‌ کارآموزی مهندسی عمران به آن توجه داشته باشید، رعایت نکات ایمنی است. حتما به جزئیات، به‌خصوص در خصوص ایمنی، در گزارش خود اشاره داشته باشید.

مطلب مرتبط: کارآموزی چیست؟ آشنایی با شرایط استخدام کارآموز

نمونه گزارش کارآموزی وکالت

گزارش کارآموزی وکالت

در دوره‌های کارآموزی وکالت، یک وکیل به‌عنوان سرپرست کارآموز انتخاب می‌شود. کارآموز باید به‌طور پیوسته متون حقوقی و پرونده‌ها را مطالعه کرده و گزارش‌های موردنظر را به وکیل سرپرست خود ارائه دهد.

به‌علاوه، کارآموز در این دوره‌ها موظف است که هر سه ماه یک‌بار، یک گزارش کامل از کارهای دفتری، حضور در جلسات دادگاه و شرکت در کارگاه‌های آموزشی و سخنرانی‌ها به سرپرست خود ارائه دهد. همچنین وکیل باید ظرف یک هفته پس از دریافت این گزارش، نظر خود را در رابطه با آن به کانون وکلای دادگستری مرکز اعلام کند.

کارآموز باید در تمامی جلسات دادگاه حاضر باشد و گزارشی کامل از هر جلسه آماده کند. دقت داشته باشید که تمام این گزارش‌ها باید با فرمت درست تایپ شوند تا در اختیار کمیسیون قرار بگیرند. هر گزارش باید شامل نظر استنباطی خود کارآموز باشد.

در کل گزارش کارآموزی وکالت اهمیت بسیار زیادی دارد و اجباری است. این گزارش، در پایان دوره ارائه نمی‌شود؛ بلکه باید هر سه ماه ارائه شود و خود گزارش سه‌ماهه شامل گزارش‌های دقیقی از تمام جلسات دادگاه و دیگر پرونده‌‌ها است. همه گزارش‌های کارآموزی دانشجویان حقوق باید به کمیسیون کانون وکلای دادگستری مرکز برود و نقشی تعیین‌کننده در دریافت مجوز وکالت خواهد داشت.

نمونه گزارش کارآموزی حسابداری

گزارش کارآموزی حسابداری

گزارش پایان دوره در کارآموزی‌های حسابداری اهمیت بسیار زیادی دارد و می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در استخدام شما در سازمان ارائه‌دهنده‌ دوره داشته باشد. یک نمونه گزارش کارآموزی حسابداری شامل تمام موارد یک گزارش کار کارآموزی استاندارد است. البته شما باید گزارش‌های ماهیانه‌ خود را ضمیمه‌ گزارش پایان دوره نمایید.

با مراجعه به سایت تخصصی استخدام و کاریابی جاب ویژن می‌توانید جدیدترین دوره‌های کارآموزی حسابداری مانند کارآموزی حسابداری در بانک را پیداکرده و در آن‌ها شرکت کنید.

جمع‌بندی

دوره‌های کارآموزی، مزایای زیادی برای کارفرمایان و کارآموزان دارند. یکی از مزایای گذراندن دوره کارآموزی برای سازمان‌ها این است که از این طریق می‌توانند استعدادهای برتر را شناسایی کنند، پرورش دهند و درنهایت آن‌ها را استخدام کنند. یکی از معیارهای کارفرمایان برای انتخاب شایسته‌ترین افراد از میان کارآموزان، گزارش کارآموزی است.

این گزارش جهت ارزیابی کارآموز باید شامل بخش‌هایی مانند صفحه‌ عنوان، نام سرپرست کارآموزی، فهرست مطالب، مقدمه و سابقه سازمان، جایگاه و وظایف شما در سازمان، مهارت‌ها و تجربیاتی که در طول دوره آموخته‌اید و بخش نتیجه‌گیری و پیشنهادات باشد. این ساختار استاندارد باید در نمونه گزارش‌ کارآموزی حسابداری و سایر مشاغل رعایت شود. برای پیدا کردن معتبرترین دوره‌های کارآموزی و ارسال رزومه به آن‌ها، روزانه به سایت کاریابی اینترنتی جاب ویژن مراجعه کنید.

نویسنده

دسته بندی :
زندگی شغلی بهتر
بدون دیدگاه