درآمد مهندس عمران در ایران و جهان چقدر است؟
فهرست مطلب
اگر به دنبال شغلی هستید که به شما فرصت ساخت پلها، طراحی تونلها و ساخت و نگهداری دیگر زیرساختها را بدهد، مهندسی عمران مسیر شغلی مناسبی برای شما است. درآمد مهندسی عمران به عوامل مختلفی، مثل شهر یا کشوری که در آن کار میکنید، بستگی دارد.
یک مهندس عمران میتواند در هر جای دنیا مشغول به کار شود؛ شما در این شغل میتوانید روی سازههای باستانی در یونان کار کنید، طراحی پلهایی را در آلمان به عهده بگیرید یا در استرالیا جادهسازی کنید.
در این مقاله میخواهیم به شما بگوییم که درآمد مهندسی عمران در ایران و جهان چقدر است و تحت تأثیر چه عواملی قرار دارد؟
شما میتوانید بعد از مطالعه این مقاله سری به ماشین حساب محاسبه آنلاین حقوق و دستمزد بزنید و میزان حقوق مهندس عمران 1403 را به طور دقیق محاسبه کنید. همچنین میتوانید میانگین حقوق گروه شغلی مدنظرتان را مشاهده کنید.
کار مهندس عمران چیست ؟
ممکن است برای بعضیها سوال پیش آمده باشد که کار مهندس عمران چیست و درآمد مهندسی عمران چقدر است؟ مهندسی عمران شاخهای از مهندسی است که روی نگهداری، ساخت و طراحی سازههای عمومی مختلف مثل سیستمهای حمل و نقل، ساختمانهای دولتی و تأسیسات و زیرساختهای عمومی مثل ایستگاههای قطار و فرودگاهها، تمرکز دارد.
اکثر مهندسین عمران در شهرداریها، سازمانهای دولتی یا شرکتهای خصوصی که پیمانکاری پروژههای زیرساختی عمومی را به عهده میگیرند، کار میکنند. شرط اصلی استخدام شدن به عنوان مهندس عمران، داشتن حداقل مدرک کارشناسی در این رشته و قبول شدن در آزمونهای نظام مهندسی است. در صورتی که به تحصیلات خود ادامه دهید و مدرک کارشناسی ارشد و دکتری این رشته را بگیرید، میتوانید مشاغلی بهتر با درآمد بالاتر پیدا کنید.
لینک مرتبط: آگهی استخدام مهندس عمران
مزیتها و معایب شغل مهندسی عمران
این شغل همانند هر شغل دیگری مزایا و معایب خاص خودش را دارد. استخدام شدن به عنوان یک مهندس عمران با مزایای بسیار زیادی همراه است. با این حال، این شغل چالشها و مشکلات خودش را نیز دارد.
مزایا
- درآمد خوب: درآمد مهندسی عمران یکی از مهمترین مزایای این شغل است. مهندسین دارای تحصیلات خوب و گواهینامههای نظام مهندسی، هم در کشور ما و هم در سایر نقاط دنیا، پولهای خوبی به جیب میزنند.
- بازار کار خوب: این رشته، یک گرایش محوری در مهندسی است و گرایشهای محوری در تمامی رشته بازار کار خوبی دارند. پیشبینی میشود که از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹ آینده شغلی عمران در دنیا ۲ درصد رشد را تجربه کند.
- فرصت کار کردن در خارج از کشور: فارغالتحصیلان این رشته به راحتی میتوانند در هر جای دنیا کار پیدا کنند. آزمونهایی بینالمللی برای civil engineering وجود دارد و با قبول شدن در آنها میتوانید در هر کشوری مشغول به کار شوید.
- تعداد بالای فرصتهای شغلی دولتی: بسیاری از پروژههایی که این مهندسان روی آنها کار میکنند، پروژههای زیرساختی عمومی و متعلق به دولت هستند. بنابراین، فرصتهای شغلی مهندسی عمران در سازمانهای دولتی بسیار زیاد است. امنیت شغلی در سازمانهای دولتی بالاتر است و حقوق و مزایای شما به صورت قانونی پرداخت میشود.
- رضایت شغلی بالا: مهندسین عمران، سازههایی عظیم و با شکوه طراحی کرده و میسازند و با شغل خود مستقیما روی زندگی مردم تأثیر میگذارند. بنابراین، کمتر کسی را میتوانید پیدا کنید که از این شغل رضایت نداشته و کاری را که انجام میدهد، دوست نداشته باشد. به علاوه، این شغل در اذهان عمومی وجههی بسیار خوبی دارد.
معایب
- ساعات کاری طولانی: بعضی وقتها پروژههای عمرانی میتوانند چالش برانگیز باشند و مهندسین باید برای تحویل پروژه در مدت زمان مورد توافق، ساعتهای طولانی و بیوقفه کار کنند.
- خطرات محیط کار: این شغل یک کار پشت میزی نیست بلکه باید در محل اجرای پروژه حاضر شوید. حضور در محل ساخت پروژههای عمرانی میتواند خطرات زیادی شامل سقوط اشخاص از مکانهای مرتفع، سقوط اجسام از ارتفاع، تصادف با ماشینآلات سنگین و … به همراه داشته باشد. به علاوه، این محیطها معمولا آلوده هستند و گرد و خاک آنها میتواند سبب مشکلات تنفسی شود.
- کار کردن در مناطق دورافتاده: گاهی اوقات سازمان یا شرکتی که برای آن کار میکنید، یک پروژه در یک شهر دیگر یا گاهی اوقات در یک منطقهی دور افتاده و خالی از سکنه تحویل میگیرد و شما باید در محل پروژه حاضر باشید.
در ادامهی این مقاله میخواهیم در رابطه با مزیت اصلی این شغل، یعنی درآمد مهندسی عمران صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
چه عواملی روی درآمد مهندسی عمران اثر دارند؟
چندین عامل مختلف روی درآمد رشته مهندسی عمران اثر گذار هستند. مهمترین این عوامل عبارتند از:
- موقعیت جغرافیایی شرکت شما و شهر کشوری که در آن کار میکنید
- سطح تجربهی شما
- سطح تحصیلات شما
- نقشی که در شرکت خصوصی یا سازمان دولتی به عهده دارید (سه جایگاه پردرآمد در این شغل عبارتند از: مدیر پروژه، مدیر مهندسی و مهندس ارشد)
- صنعتی که در آن کار میکنید
- شرایط محیط کاری
مطلب مرتبط: بررسی حقوق پرستار در سال 1403
راه های کسب درآمد مهندس عمران
شما با داشتن یک مدرک تحصیلی و بهتر از آن، مدرک نظام مهندسی در رشته عمران میتوانید به شیوههای مختلفی کسب درآمد کنید که در اینجا به مهمترین آنها اشاره کردهایم:
- شرکت در یک دورهی کارآموزی: در صورتی که هنوز دانشجو هستید یا تازه فارغالتحصیل شدهاید، با شرکت در یک دورهی کارآموزی میتوانید کمی پول در بیاورید. هر چند که بسیاری از دورههای کارآموزی در مشاغل دیگر، بدون حقوق یا با حقوق کم برگزار میشوند، ولی دورههای کارآموزی در این رشته، درآمد نسبتا بالایی دارند. به علاوه، این دورهها با محسوب شدن به عنوان سابقه کار و مزایای بسیار زیاد دیگری که دارند، شانس استخدام شما را بالا میبرند.
- استخدام تماموقت در یک شرکت خصوصی یا یک سازمان دولتی: پس از اینکه تجربهی لازم را در یک دورهی کارآموزی کسبکردید، میتوانید در یک شرکت خصوصی یا یک سازمان دولتی در پستهای مختلفی مشغول به کار شوید.
- کار کردن به عنوان مهندس ناظر: در رابطه با این شغل در بخش حقوق مهندس ناظر عمران صحبت خواهیم کرد.
- کار کردن به صورت پارهوقت یا پروژهای در یک شرکت خصوصی: فرصتهای شغلی پروژهای و پارهوقت برای این رشته بسیار زیاد هستند. افرادی که در این شغل، سابقهی زیاد دارند و نام خود را مطرح کردهاند و به یک برند تبدیل شدهاند، اکثر به صورت پروژهای کار میکنند. درآمد مهندسی عمران در این حالت، به ازای تکمیل هر پروژه به او پرداخت میشود و معمولا درآمد بالایی است.
به علاوه، امکان کار کردن به صورت پارهوقت برای یک سازمان نیز وجود دارد. مثلا اگر شما در یک سازمان دولتی به صورت تمام وقت در ساعات اداری مشغول به کار باشید، میتوانید در ساعات غیر اداری به صورت پارهوقت برای یک شرکت خصوصی کار کنید.
- تأسیس یک شرکت مهندسی: در صورتی که دوست نداشته باشید برای دیگران کار کنید و منابع مالی کافی را در اختیار داشته باشید، میتوانید یک شرکت مهندسی برای خود تأسیس کنید تا درآمدهای بسیار خوبی داشته باشید. بعضی از مهندسین با تجربه این کار را با تمامی چالشهایش انجام میدهند.
- کارهای اینترنتی: یکی از راه های کسب درآمد مهندسی عمران که کمتر مهندسی به آن فکر میکند، مشاغل آنلاین است. در زیر ۶ روش کسب درآمد آنلاین برای مهندسین عمران را معرفی کردهایم:
- راهاندازی یک وبلاگ تخصصی
- فروش نقشههای ساختمانی
- مدیریت یک کانال تخصصی در یوتیوب
- برگزاری دورههای آموزشی آنلاین
- ارائهی خدمات مشاورهای تخصصی
- استخدام شدن به صورت نیروی دورکار در یک سازمان
مطلب مرتبط: آشنایی با شغل مهندسی عمران و شرایط استخدام آن
درآمد مهندسین عمران در ایران
مطابق با گزارش سراسری میزان افزایش حقوق در سال 1403 که توسط تیم جاب ویژن تهیه شده است، در سال 1402، حقوق متوسط یک مهندس عمران در شهر تهران، در سطوح کارشناس، کارشناس ارشد و مدیر به ترتیب، 16.5 میلیون تومان، 21 میلیون تومان و 39 میلیون تومان بوده است. انتظار میرود که این مقادیر در سال 1403، به ترتیب، 31٪، 33٪ و 30٪ افزایش داشته باشد. به علاوه، حداکثر درآمد این شغل در سه سطح کارشناسی، کارشناس ارشد و مدیر، به ترتیب، 39 میلیون تومان، 47.6 میلیون تومان و 71.5 میلیون تومان است.
مطابق با همین گزارش در دیگر شهرهای بزرگ کشور، حقوق متوسط این گروه شغلی در سطوح کارشناس، کارشناس ارشد و مدیر به ترتیب، 18.7 میلیون تومان، 22.5 میلیون تومان و 30 میلیون تومان است.
در شهرهای کوچک نیز حقوق متوسط گروه شغلی عمران در سطوح کارشناس، کارشناس ارشد و مدیر به ترتیب، 24.7 میلیون تومان، 27.3 میلیون تومان و 40 میلیون تومان است.
درآمد مهندسی عمران در خارج از کشور
همانطور که پیش از این گفتیم، موقعیت جغرافیایی یکی از مهمترین پارامترها در تعیین درآمد مهندسی عمران است. در این بخش میخواهیم بر اساس آمار منتشرشده در وبسایت interesting engineering رنکینگی از کشورها بر اساس درآمد متوسط سالانه مهندسی عمران به شما ارائه دهیم.
وضعیت درآمد و بازار کار مهندس عمران در آلمان مناسب است. یکی از کشورهایی که مهندسین عمران علاقه زیادی به مهاجرت کاری به آن دارند، کشور آلمان است و شاید بتوان آن را بهشت مهندسان نامید. پذیرش راحت مهاجران و سهولت در دریافت ویزای کاری، تعادل مناسب بین کار و زندگی، قمیت معقول اجاره خانه، مورد توجه قرار گرفتن معماری سبز و نیاز به تغییر بافت قدیمی زیرساختها که بازار کار این رشته در آلمان را بسیار داغ کرده است و غیره و غیره، دلایل علاقهمندی مهندسین عمران به کار کردن در این کشور هستند.
متوسط درآمد مهندسی عمران در آلمان، 60 هزار یورو در سال است. این در حالی است که متوسط هزینه ماهانه زندگی در کشور آلمان برای یک نفر، تقریباً 934 یورو است.
میانگین درآمد مهندسی عمران در کانادا در سال 2024، 111,224 دلار در سال است. همچنین، متوسط درآمد مهندسی عمران در آمریکا در سال جاری میلادی 93,132 دلار گزارش شده است. همانطور که میبینید، درآمد این شغل در کشور سوئیس از سایر کشورهای دنیا بالاتر است. در مجموع، دستمزد این مهندسین در کشورهای توسعهیافته، بسیار بالاتر از درآمد آنها در کشورهای در حال توسعه است. با این حال، باید هزینههای بالای زندگی در کشورهای توسعهیافته را نیز در نظر بگیرید.
به عنوان مثال، کشور سوئیس که در صدر این جدول قرار دارد، پس از کشورهای برمودا و جزایر کیمن، بیشترین هزینههای زندگی را در دنیا دارد (WorldData). در مجموع میتوان گفت که درآمد این گروه شغلی در کشور ما حتی در مقایسه با کشورهایی مثل مکزیک، ترکیه، آفریقای جنوبی و برزیل، بسیار پایینتر است. این در حالی است که هزینههای زندگی در کشور ما بیش از کشورهای ترکیه و آفریقای جنوبی است (WorldData).
به طور کلی، وضعیت بازار کار مناسبی برای یک مهندس عمران و ساختمان، مهندس برق، مهندسی معدن، مهندس معماری، مهندس مکانیک و… در کشورهای پیشرفته وجود دارد.
حقوق مهندس ناظر عمران
سازمان نظام مهندسی کشور مسئولیت نظارت بر ساخت تمامی پروژههای عمرانی خصوصی و دولتی را بر عهده دارد تا تمامی ساختوسازها مطابق با قوانین این سازمان انجام شوند. به همین دلیل، این سازمان، آزمونهای نظاممهندسی برگزار میکند و فارغالتحصیلان رشته عمران با قبول شدن در این آزمونها میتوانند پروانه نظاممهندسی دریافت کنند.
این مهندسین پس از دریافت این پروانه میتوانند در سامانه مهندس ناظر ثبت نام کنند. پیمانکار یا مالک هر پروژه عمرانی باید وارد این سامانه شود و از فهرست مهندسین ناظر، بر اساس نوبت، چندین مهندس را جهت نظارت بر جنبههای مختلف پروژه، استخدام کند. بنابراین، درآمد مهندس عمران ناظر پایه 3 عمران به صورت پروژهای و بر اساس تعرفههای تعیین شده توسط سازمان نظام مهندسی در هر سال، تعریف میشود. همچنین نرخ این تعرفهها در استانهای مختلف، متفاوت است.
مطلب مرتبط: بازار کار مهندسی عمران؛ چالش ها، آینده شغلی و درآمد مهندس عمران
چگونه یک مهندس عمران پولدار شویم ؟
خیلی از کسانی که در شروع مسیر شغلی مهندسی عمران قرار دارند میپرسند که چگونه مهندس عمران پولدار شویم؟ در این بخش میخواهیم مراحل رسیدن به درآمدهای بالا در این گروه شغلی را برای شما توضیح دهیم.
گام اول: مسیر خود را ترسیم کنید
اولین مرحله برای اینکار، تحقیق در رابطه با پردرآمدترین مشاغل در این گروه شغلی است. همچنین، شما باید در رابطه با دیگر عوامل مؤثر بر درآمد مهندسی عمران مثل موقعیت جغرافیایی و … که در بالا به آنها اشاره کردیم، نیز تحقیق کنید. پس از اینکه شغل رویایی خود را پیدا کردید، زمان این است که مهارتهای خود را تقویت و مسیر شغلی خود را ترسیم کنید تا به پردرآمدترین مشاغل در این حوزه برسید.
گام دوم: تقویت مهارتها
حالا که مسیر شغلی و پیشرفت حرفهای خود را میدانید، باید حرکت در این مسیر را شروع کنید. برای این کار باید مهارتهای خود را تقویت کرده و به سختی تلاش کنید. اما برای اینکه به یک شخص موفق در این رشته تبدیل شوید، به چه مهارتهایی نیاز دارید؟
- مهارتهای فنی و نرمافزاری مثل تسلط بر نرمافزار اتوکد و دیگر نرمافزارهای مرتبط
- علاقه به یادگیری
- توجه به جزئیات
- تصمیمگیری با سرعت بالا
- مهارت در رهبری و هدایت تیم
- مهارت در حل مسئله
- مهارتهای ارتباطی
- خلاقیت
درست است که بسیاری از این مهارتها، مهارتهای نرم (soft skills) هستند و ماهیتی ذاتی دارند، ولی حتی این مهارتها نیز با تمرین کردن تقویت میشوند.
مطالب مرتبط: لیست جدیدترین آگهی های استخدام عمران در سراسر کشور
جمعبندی
یکی از مهمترین مزایای شغل مهندسی عمران درآمد خوب است. حقوق و درآمد مهندسی عمران مثل نوع شغل، شرایط محیط کاری، شهر یا کشور، سطح تجربه، جنسیت و … بستگی دارد. کسانی که در این گروه شغلی فعالیت دارند میتوانند از شرکت در دورههای کارآموزی با حقوق، استخدام شدن در یک شرکت خصوصی یا یک سازمان دولتی، کار کردن به عنوان مهندس ناظر، کار کردن به صورت پروژهای یا پارهوقت برای یک شرکت خصوصی، راهاندازی یک شرکت مهندسی یا کارهای اینترنتی، درآمد داشته باشند.
حقوق و دستمزد این مهندسان در شهرهای مختلف کشور با هم دیگر متفاوت است. تقریبا میتوان گفت که درآمدها در تهران از هر شهر دیگری بیشتر از و بعد از تهران، در کلانشهرهای دیگر بیشترین حقوق به این مهندسان پرداخت میشود. فارغالتحصیلان رشته عمران میتوانند در هر کشوری برای خود شغل پیدا کنند. مهندسین عمران در کشور سوئیس بیشترین درآمد را دارند ولی متأسفانه درآمد این شخغل تخصصی در کشور ما حتی با کشورهای جهان سومی مثل مکزیک، ترکیه و آفریقای جنوبی نیز فاصله بسیار زیادی دارد.
برای اینکه به عنوان مهندس عمران استخدام شوید، به سایت جاب ویژن سر بزنید.
منبع: building solution